Negyedével csökken a törlesztő - az MNB is beavatkozik

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktívan közreműködik a devizahitelek elszámolásában, valamint a devizahitelek konverziójában - mondta Balog Ádám az MTI-nek. A jegybank alelnöke szerint van mód a devizahitelek egy lépésben történő konverziójára, ami az elszámolással együtt összességében 11-12 milliárd eurós devizaigényt jelenthet.
MTI-Eco, 2014. szeptember 16. kedd, 17:59
Fotó: Portfolio

Balog Ádám kijelentette, hogy a devizahitelek elterjedését, az egyoldalú kamatemelést, valamint az árfolyamrés használatát a korábbi MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sem tudta volna teljesen megakadályozni, úgy vélte azonban, hogy lett volna lehetőségük a káros folyamatok fékezésére. A két szervezet integrációjával létrejött új MNB ugyanakkor felelősséget érez a devizahitelezésből fakadó problémák megoldásáért, ezért jelentős szerepet vállal abban, hogy a devizahitelek kivezetése gyorsan és rendezetten történjen meg - hangsúlyozta.

Balog Ádám kifejtette, hogy a parlamentnek benyújtott elszámolási törvény - a jegybank korábbi ajánlásaival összhangban - szabályozza, hogy a fogyasztói hitelszerződéseknél az árfolyamrés használatából és az egyoldalú kamat- vagy kamatfelár-emelésből adódó túlfizetést tőke-előtörlesztésként kell elszámolni.

A törvény az MNB feladataként határozza meg a számítási képlet kidolgozását és azt, hogy a képlet alkalmazását jegybanki rendeletben írja elő. A számítási főszabály mellett azonban részletszabályokat is meg kell határozni, hiszen a késedelembe esett vagy már megszűnt hitelek elszámolása speciális előírásokat igényel - figyelmeztetett.

Hozzátette, hogy a jegybank mindezeken túl elő fogja írni a tájékoztatás formáját és tartalmát is, annak érdekében, hogy minden ügyfél könnyen átlássa, miként számították ki a neki járó visszatérítés mértékét és miként kapja vissza a jogtalan túlfizetést. A visszatérítés alapesetben a lezárt szerződéseknél készpénz, az élő szerződéseknél adósságcsökkentés formájában történhet - fűzte hozzá.

Megerősítette azt is, az MNB ellenőrzi majd, hogy minden pénzügyi intézmény betartotta-e a számítási módszertanra és tájékoztatásra vonatkozó jegybanki rendeleteket. Ha az ügyfél vitatja a visszatérítendő összeg nagyságát, panaszával a jegybankhoz, és azon belül is a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat.

Fontos megemlíteni, hogy az elszámolási törvény kiveszi a tisztességtelenség vélelme alól a 2010. november 27. után folyósított forinthiteleket. Ennek okán az MNB fogyasztóvédelmi célvizsgálatot indít a 2010. november 27. után devizában folyósított és törlesztett, valamint a forinthitelek esetében. Ha az MNB szabálytalanságot tár fel közérdekű keresettel pereket indít - hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Ezermilliárdos visszatérítés jön

A jegybank számításai szerint az elszámolási törvény közel 1000 milliárd forintos visszatérítést jelent, ami átlagosan 25 százalékkal csökkentheti az adósok törlesztő részleteit - mondta Balog Ádám. Ugyanakkor fontos rámutatni arra, hogy az elszámolás végén nem 1000 milliárd forint lesz a bankok nettó vesztesége. A bruttó veszteség elérheti ezt az összeget, ugyanakkor csökkenhet 150-200 milliárd forinttal a bankok által a múltban képzett értékvesztés visszaírása miatt.

Ezt egyrészt azért tehetik meg, mert az adósságcsökkentés következtében az ügyfelek könnyebben törleszthetnek, így csökken a nem teljesítés valószínűsége, másrészt a nem teljesítő adósok jövőbeli veszteségekre már elszámolt értékvesztést is vissza lehet írni, mivel az adósságcsökkentés következtében kisebb lesz a nem teljesítők miatti kitettség. Az értékvesztés visszaírása mellett az adó-visszatérítések is csökkenthetik ezt a bruttó veszteséget - tette hozzá az alelnök.

A lakossági devizahitelek végleges kivezetése két elemre bontható: az árfolyamrés használata és az egyoldalú kamatemelés tisztességtelensége miatti visszatérítésből adódó elszámolásra, valamint a forintosításra. Mind az elszámolási kérdések (adósságleíráson keresztül), mind pedig a tényleges forintosítás devizakeresletet generál a piacon - közölte Balog Ádám.

Az MNB is közbeavatkozik

Az elszámolás 3 milliárd eurós és a forintosítás, ha a konverzió csak a lakossági deviza alapú jelzáloghiteleket érinti, 8-9 milliárd eurós, vagyis összességében 11-12 milliárd eurós devizaigényt jelentenek majd banki oldalról, azaz ekkora többlet-devizakereslet jelenhet meg e két elemből adódóan - jelentette ki Balog Ádám.

Ez erős nyomást helyezhet a forint árfolyamára, ennek ellensúlyozása érdekében a devizahitelek kivezetésében az MNB-nek is indokolt szerepet vállalnia - mondta el a jegybank alelnöke.

Fontos hangsúlyozni - tette hozzá Balog Ádám -, hogy van mód a devizahitelek egy lépésben történő konverziójára. Ennek oka az, hogy a devizatartalék-igény a rövid külföldi források visszafizetése miatt csökken, és az sem mellékes, hogy a devizatartalék felhasználás bizonyos bankoknál időben elnyújtva jelentkezik.

A jegybank készen áll a devizahitelek kivezetésének elősegítésére, az ehhez szükséges eszközöket pedig hamarosan bejelenti - tette hozzá Balog Ádám.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.09.17 12:20

@11-es számú agymosott narancsparaszt:

szektás féreg, már megint fenyegetőzöl a ruszkik behívásával? egyszer már megtettétek, 1956-ban, de most más a helyzet!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.17 12:19

@kozmix: Mitől lenne nagy balhé, csak egyszerűen elzárják a pénzcsapot, oszt jónapot!!!

..ha akarjuk balhé lesz ..,és egyszerre több országban ,ahol sok magyar él .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.17 12:18

@Tibi27: És máris lehet bevezetni a jegyrendszert, mert a magyaroknak már nem marad semmi.


..jó nagy buta ember lehetsz ..haha ..,nem 1950 -ben vagyunk ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2014.09.17 08:58

@tever kneif: Ezeket több helyre is bekopizod? :)))

"A magyar MNB Bankfelügyelete milyen lepeseket tesz az esetleges devizakereskedöi manipulalasok felderitesere?"

Semmit.
1. Nem ért hozzá senki, az MNB döntéshozói kör mind dilettáns Fidesses pártkatona. (Ld. korábbi kommentem Balog Ádámról...)
2. A nagyfőnökök is érdekeltek a gyenge forintban, így köszönik, még örülnek is az ilyen jellegű manipulációknak, mert ha véletlenül megtámadnák őket van kikre mutogatni...

Hajrá 350 Ft/Euró!!! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.17 08:37

A magyar MNB Bankfelügyelete milyen lepeseket tesz az esetleges devizakereskedöi manipulalasok felderitesere?

Besúgók fülelik le a devizával trükköző bankárokat
2014. szeptember 16. 18:07
Hirforras: portfolio.hu

Az amerikai szabályozók akár már a következő hónapban vádat emelhetnek a világ legnagyobb bankjainak egyes devizakereskedői ellen. Sajtóértesülések szerint nem egy bankár kitálalt volt kollégáiról a nyomozóknak. Eközben a bankok már készülnek a devizamanipulációs ügy miatt elvesztett bizalom helyreállítására: felülvizsgálják eddigi ellenőrzési gyakorlataikat és új szabályokat vezetnek be.


A magyar MNB Bankfelügyelete milyen lepeseket tesz az esetleges devizakereskedöi manipulalasok felderitesere?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html