Az eljárások értéke mintegy 1800 milliárd forinttal tetőzött 2009-ben. A közbeszerzések száma viszont 2011-ben volt a legtöbb, közel 11 ezer. A múlt évi adatokból az egy közbeszerzésre jutó átlagos érték 157,8 millió forint volt. Ez 18,2 százalékkal több a 2011-es adatnál. Az eljárások számának 42 százalékához kötődött uniós forrás, amely 721 milliárd forintot tett ki tavaly. Egy évvel korábban az uniós támogatás csak 645 milliárd forint volt. Az eljárások értékének kétharmada nyílt közbeszerzés volt, a második helyen álló tárgyalásos eljárások aránya 28 százalékot tett ki.

A beszerzések értékének 55 százaléka építési beruházás volt tavaly, egy évvel korábban 47 százalék. Második helyen a szolgáltatás-megrendelések álltak. Az ajánlatkérők közül az önkormányzatok - és azok intézményei - álltak az első helyen, a teljes érték 30 százaléka jutott rájuk. Az ajánlattevői oldalon a kis- és közepes méretű vállalkozások részesedése az éves közbeszerzési értékből, 34,5 százalék. A szolgáltatásokból viszont 47 százalékkal részesedtek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt indult jogorvoslati eljárások száma drasztikusan, 695-re csökkent tavaly, egy évvel korábban még 1011 volt a számuk. Bírósághoz ment tovább tavaly 128 döntőbizottsági határozat, amelyből nyolcat változtatott meg a bíróság.

Az elnök röviden szólt a Közbeszerzési Hatóság Tanácsa által decemberben elfogadott Közbeszerzési etikai kódexről. Ennek célja, az eljárások tisztaságának előmozdítása. Az önként csatlakozó cégek minden év augusztus végéig javaslatot tehetnek a kódex módosítására. A Közbeszerzési Hatóság Tanácsa által elfogadott módosítások a következő év első napján lépnek hatályba.