A nemzetközi karbonpiacon az utóbbi időben lezajlott kvóta-áremelkedés miatt a kormány karbonforint-vagyona 25 százalékkal nőtt a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) számításai szerint. Az EU széndioxidkibocsátás-kereskedelmi rendszerében az árverésekből várható bevétel így 265 milliárd forint helyett 328 milliárd forintra rúghat 2013 és 2020 között. Magyarország várható éves bevétele így 33 milliárd forintról mintegy 41 milliárdra nő.

A Mehi szerint a források felét az éghajlatváltozás elleni harc céljaira kell fordítani, a gazdaságfejlesztési, munkahely-teremtési szempontból leghatékonyabb felhasználás a szervezet szerint az épületek energiahatékonysági beruházásainak támogatása. Az ilyen beruházások amellett, hogy csökkentik az üvegházgáz-kibocsátásokat, segítik a gazdasági fellendülést, munkahelyeket teremtenek, és jelentősen csökkentik a rezsiköltséget is. Az árverési bevételek felhasználása jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékessége, a tárca egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy miként kívánja felhasználni a forrásokat.

További húszmilliárd lehet a bevétel

A 2008-2012-es kibocsátás-kereskedelmi időszakból visszamaradt, a cégeknek ki nem osztott kvóták árverezéséből további több mint 21 milliárd forint bevételre számíthat a kormány még 2013 áprilisa előtt - közölte a Mehi. Eddig az időpontig mindenképpen értékesíteni kell ezeket az egységeket, a vonatkozó EU-Irányelv szerint ugyanis a kereskedési időszak végén az állam kezében maradó kvótákat törlik - a becsült összeg felhasználását azonban az Irányelv nem szabja meg.