Negyedével visszaesett a gabonatermés

Idén 6,5 millió tonna gabonát takarítottak be, ami 20-25 százalékkal kevesebb a tavalyinál, viszont több, mint az előzetesen vélt 5-6 millió tonna.
NAPI, 2009. augusztus 6. csütörtök, 12:06
Fotó:

Magyarországon idén 6,49 millió tonna kalászos gabonát takarítottak be, mintegy 20-25 százalékkal kevesebbet a tavalyinál - mondta az MTI-nek Zsigmond Richárd, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) földművelésügyi és agrár-környezetgazdálkodási igazgatóságának vezetője.

Az aratás már szinte mindenhol befejeződött, a gazdálkodók az előre jelzettnél valamivel több kalászos gabonát takarítottak be - a betakarítás kezdetén 5-6 millió tonna kalászos gabonát vártak.

Őszi búzából 4,31 millió tonnát takarítottak be, a hektáronkénti termésátlag elérte a 3,82 tonnát. Az őszi árpa termésátlaga 3,6 tonna, 705 ezer tonnát arattak le. A rozs termésátlaga hektáronként 1,8 tonna, az össztermés 74 ezer tonna.

A szakember szerint az idei aratásra leginkább az volt a jellemző, hogy területenként igen eltérő mennyiségeket arathattak le a gazdálkodók. Emellett az utóbbi napok viharai még a le nem vágott táblákon igen nagy kárt okoztak.

HOZZÁSZÓLÁSOK