Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CMA piaci adatszolgáltató csoport szakelemzői az MTI-nek elmondták, hogy a magyar szuverén törlesztéskockázatra köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki londoni kereskedésben 192 bázispont környékén mozgott. Az elmúlt egy évben a magyar szuverén devizakötvények CDS-árfolyama még nem járt 200 bázispont alatt. A magyar CDS-kontraktusok a tavalyi évet 257,25 bázisponton zárták az egy negyedévvel korábbi 277,33 bázispontos zárószint után. A tavalyi második negyedév végén 317,44 bázispont volt az irányadó ötéves magyar devizakötvényre számolt CDS-középárfolyam Londonban.

A csütörtökre kialakult magyar CDS-díjszabás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 192 ezer euró körüli középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, több mint 65 ezer euróval olcsóbban, mint a tavalyi év végén, és több mint 125 ezer euróval olcsóbban, mint a tavalyi második negyedév végén.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A magyar CDS-kontraktusok csütörtöki árfolyamcsökkenésének előzményeként Vlagyimir Putyin orosz elnök azt közölte Didier Burkhalter svájci külügyminiszterrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökével, hogy Oroszország visszavonja csapatait az ukrán határtól. Putyin előző napi nyilatkozatában a kelet-ukrajnai szakadárok által tervezett népszavazás elhalasztását is javasolta.

Az orosz államfő kijelentéseit mindazonáltal óvatosan értékelték csütörtöki kommentárjaikban londoni pénzügyi-stratégiai elemzők.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza szerint jóllehet Putyin megnyilatkozásai egyértelműen a helyes irányba tett lépésként értékelendők, azonban "odébb van" még az ukrajnai válság olyan megoldása, amely az érintettek mindegyikének megfelelne.

Shearing szerint az orosz elnök békülékenyebb hangvétele elősegítheti a diplomáciai tárgyalásokat, ám most már nehéznek bizonyulhat a Kelet-Ukrajnában kialakult feszültség enyhítése, különösen a milíciák megregulázását célzó határozott erőfeszítések nélkül.

A Capital Economics vezető elemzője szerint az Ukrajnával kapcsolatos mostani fejlemények a tavalyi szíriai eseményekkel állíthatók párhuzamba. A szíriai válság diplomáciai megoldását célzó orosz erőfeszítések kezdetben eredményesnek tűntek, azonban a szíriai helyzet azóta még tovább romlott.

Shearing szerint fontos felfigyelni arra is, hogy Putyin a szeparatisták által kezdeményezett ukrajnai népszavazás elhalasztását kérte, nem pedig törlését, és a május 25-ei ukrajnai elnökválasztás támogatásához is jelentős feltételeket fűzött, elsősorban azt, hogy a kijevi kormány tárgyaljon a kelet-ukrajnai szeparatistákkal. Mivel Kijev eddig sem volt hajlandó tárgyalni az általa terroristáknak minősített szeparatista csoportokkal, e megbeszélések elkezdése egyelőre valószínűtlennek tűnik, és ez okot adhat Moszkvának arra, hogy az ukrajnai elnökválasztás elhalasztására szólítsa fel az ukrán kormányt - fejtegette a Capital Economics elemzője.

Neil Shearing szerint mindemellett továbbra is jelentős a bizalmatlanság Moszkva és a Nyugat között, és van olyan nézet nyugati diplomaták körében, hogy Putyin békülékenységet jelző nyilatkozataival a Kreml csak a további, komolyabb gazdasági károkkal fenyegető szankciókat próbálja elkerülni.

A főközgazdász úgy tartja, hogy a piacok - amelyek csütörtökön jelentős erősödésekkel nyugtázták Putyin előző napi nyilatkozatait, a rubel például 1,5 százalékot erősödött a dollár/euró kosárral szemben, és 50 bázisponttal esett a tízéves orosz állampapír hozama - alábecsülik az ukrajnai válság diplomáciai megoldása előtt magasodó akadályokat.