BUX
38240

Négyszázmilliárdos lehet a bevételkiesés

A Policy Agenda elemzése szerint jövőre 400 milliárd forintos költségvetési bevétel-kieséssel számolhat a kormány a bruttó hazai termék (GDP) vártnál rosszabb alakulása miatt.

MTI-Eco, 2011. augusztus 25. csütörtök, 20:27

Az elemző-kutató cég annak kapcsán készített elemzést a 2012-es költségvetésről, hogy a nemzetgazdasági miniszternek augusztus 31-ig kell a kormány elé kell terjesztenie a jövő évi büdzsé tervezetét az államháztartásról szóló törvény szerint.

Abból indultak ki, hogy a vállalt jövő évi, 2,5 százalékos hiánycélt tartani kell. Úgy vélik, hogy ennek eléréshez a kormány által már bemutatott Széll Kálmán Terv maradéktalan teljesítése, az év közbeni 250 milliárd forintos zárolás beépítése a bázisba, és a gazdasági növekedés vártnál kisebb mértéke miatt további, akár több százmilliárd forintos kiadáscsökkentés, vagy bevételnövelés kell. Azaz elképzelhető, hogy az idei évhez képest akár 1300 milliárd forinttal is csökkenteni kell majd a költségvetés egyenlegét.

Az egyik legkönnyebben végrehajtható intézkedéscsoport az idén elrendelt 250 milliárd forintos zárolás, majd az azt törvényi erőre emelő költségvetési törvénymódosítás érvényesítése lesz. Ugyanis a tárcák már kénytelenek voltak "beállni" erre a finanszírozási szintre. Ebből a szempontból ugyanakkor nehézség lehet, ha néhány minisztériumnál vagy háttérintézménynél úgy oldották meg az elvonást, hogy jövő évre toltak át feladatokat.

A jövő évi költségvetés szempontjából a Policy Agenda szerint az az igazán nagy kérdés, hogy a Széll Kálmán Tervben szereplő intézkedések közül mennyit sikerül olyan szinten megvalósítani, hogy 2012-ben valóban hozza a kívánt megtakarítási szintet. A foglalkoztatást és a munkaerőpiacot érintő lépések (például az álláskeresési járadék idejének csökkentése, táppénzszabályok megváltoztatása, családtámogatási ellátások mértékének befagyasztása) önmagában 195 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentenek. Végrehajtási oldalról a kormány viszonylag jól áll az ezt megalapozó intézkedésekben - állapítja meg az elemzés.

A nyugdíjrendszert érintően a jövő évben 93 milliárd forintos megtakarítást tervez a kormány, amelyből 88 milliárd forint a rokkantnyugdíjasokat érinti. Ebben a kérdésben már nagy lemaradás tapasztalható.

Az egészségügy kapcsán, azon belül is a gyógyszertámogatást érintően 83 milliárd forintos kiadáscsökkentés egy részére már születtek intézkedések, ugyanakkor a jelentős megtakarítással járó lépésekről az ősszel tárgyal a kormány.

Az állami és önkormányzati finanszírozással kapcsolatban megjegyzik: az itt megjelölt 32 milliárd forintos megtakarítás csak akkor érhető el, ha még az ősszel sikerül megállapodni az önkormányzatokkal a kötelező feladatok köréről.

Az elemzés szerint jövőre 400 milliárd forintos költségvetési bevétel-kieséssel számolhat a kormány a bruttó hazai termék (GDP) vártnál rosszabb alakulása miatt, ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy hogyan pótolja a kabinet a kieső forrásokat.