A június végéig a vám- és pénzügyőrséghez beérkezett 580 millió forint, 40 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál - írja a Világgazdaság.

A legnagyobb visszaesés a regisztrációs adónál figyelhető meg: a mostani 21,95 milliárd forint kevesebb, mint fele a tavalyi első félévnek. A vevők jelentős részét most is azok tették ki, akik külföldön helyeztették forgalomba vásárolt autójukat - kikerülendő a hazai költségeket - írja a lap. A regisztrációs adóként befizetett összeg utólagos visszatérítése az egy évvel korábbi kétszeresét, 1,32 milliárd forintot tett ki.

Jövedéki adóból az évre várt összeg közel fele, 386 milliárd forint beérkezett, az üzemagyagok után fizetendő jövedéki adó összege nem változott a tavalyi első hat hónaphoz képest. Az alkoholtermékek esetében azonban (az első öt hónap adatai szerint) csaknem 10, a söröknél pedig 6,2 százalékos csökkenés figyelhető meg.

A cigaretta kiskereskedelmi forgalma – a Magyar Dohányipari Szövetség adatai szerint – az év első hat hónapjában 4,4 százalékot meghaladóan csökkent, ezt a januári kismértékű adóemelés nem tudta ellensúlyozni.

Jól zárt viszont az energiaadó, amelyből 8,3 milliárdot, az éves előirányzat felét beszedte a hatóság, a termékdíjból pedig 16,5 milliárd érkezett be az első félév során, ebből egész évre vár 21,9 milliárdot a költségvetés