Sok embert érint az a probléma, hogy feleslegesen ad ki pénzt olyan ajándékra, amelyet aztán a szülők nem tudnak használni - derül ki a Kaspersky informatikai szolgáltató felméréséből. Sok szülőnek és idősebb családtagnak halvány fogalma sincs arról, hogyan hozhatná ki a legtöbbet az ajándékba kapott új technológiai eszközökből.

A magyarországi válaszadók közül magát technológiai újoncnak valló minden hatodik szülő, 16 százalék úgy nyilatkozott, hogy több mint egy hónapjába telt az ajándékba kapott technológiai eszköz beállítása. A szülőknek a barátok vagy a fiatalabb családtagok segítsége nélkül nehezükre esik a legtöbbet kihozni a technológiából és a kütyükből.

Ezek a megállapítások megalapozottak, ugyanis a felmérésben részt vevő, 16 évesnél idősebb gyermekeket nevelő magyar szülők 35 százaléka tartja magát technológiai újoncnak. Ezen szülők több mint fele számolt be arról, hogy napi szinten küzd technológiai kihívásokkal a nagyobb gyermekei segítsége nélkül.

Legyen szó a legújabb okos hangszóróról vagy egy új táblagépről, a gyártók ma már egyre inkább arra törekszenek, hogy az eszközök már a dobozból kivéve egyszerűen használhatók legyenek.