Az első két osztályba az alacsony kockázatot jelentő termékek tartoznak, a harmadikban lévők már közepes kockázatot hordoznak, míg a negyedik kategóriába sorolt termékeket magánszemély nem is vásárolhat, csak szakemberek. Ennek megfelelően az 1-es kategóriába tartozó termékeket 14 éves kortól lehet vásárolni, 2-es kategóriájút 16 éves kortól, 3-asat pedig csak felnőttek vehetnek. Az egyes kategóriát az év bármely részében megvásárolhatjuk és használhatjuk - ebbe a csoportba tartoznak például a születésnapi gyertyák -, a második kategóriába tartozó termékek - például egy családi pikniken, szabad téren használható, kisebb hatóanyag tartalmúak - december 28. 18 óra és január 1. reggel 6 óra közötti időtartamban használható fel engedély nélkül, míg a hármas csak december 31. 18 óra és január 1. 6 óra között. Amennyiben nem használjuk fel az összeset, úgy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki pedig ezt köteles térítés nélkül visszavenni.

Veszélyes üzem

Az OKF felhívja a figyelmet, hogy erős szél esetén inkább ne használjunk ilyen eszközöket, illetve arra is, hogy a működésbe hozott tűzijátékot leghamarabb a használat után 10 perccel közelítsük meg. A tűzijátékoknál arra is figyelni kell, hogy a lövés irányába ne legyen semmilyen akadály, de fontos az is, hogy használat előtt a tűzijátékbombák, rómaigyertyák vetőcsöveinek alsó egyharmad részét célszerű a földbe temetni, vagy egy függőleges szilárd rúdhoz erősen hozzárögzíteni.

A rakéták esetében a vezetőpálca a rakéta része, ezért kizárólag úgy működik rendeltetésszerűen, ha a vezetőpálca is a rakétatesttel tud repülni. Ennek érdekében a rakétát olyan helyről szabad indítani, amely lehetővé teszi a vezetőpálca könnyed és akadálymentes elrepülését: ez lehet szilárdan rögzített üres pezsgősüveg, üres papír- vagy akár fémcső is - olvasható az OKF közleményében.

Talajon forgó, ugráló stb. termékeket (játékos pirotechnika) kizárólag stabil, egyenletes, a tűznek ellenálló talajon érdemes használni, ez biztosítja ugyanis, hogy a termékek akadálytalanul tudjanak forogni, felrepülni stb. Ilyenkor természetesen arra is ügyelni kell, hogy a termékek közelében ne legyenek olyan dolgok, amelyek meggyulladhatnak.

Tűzijáték telepeket használat előtt egyenletes, vízszintes talajra tegyük, ahol majd működés közben nem tudnak felborulni. A telepet támasszuk meg oldalról téglával vagy nagyobb kővel, esetleg egy szilárd rúdhoz rögzítsük a stabilitás érdekében.

A tárolással összefüggésben figyelmeztetnek, hogy bármilyen "barátságos" is ezeknek a termékeknek a csomagolása, "ez egy veszélyes üzem". Tűzveszélyes anyagokkal nem szabad együtt tárolni e termékeket, ez alól nem kivétel a használatban levő garázs sem. El nem zárt terméket felügyelet nélkül hagyni tilos, tetőtérben, alagsorban, pincében nem szabad ezeket tárolni. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve sérült terméket a többitől el kell különíteni, a hibás terméket felhasználni tilos, azt a vásárlás helyére vissza kell vinni.

És ami talán a legfontosabb: soha ne kézben tartva működtessünk pirotechnika terméket.

Jön a nagyobb bírság

Nagyobb bírságra számíthatnak a pirotechnikai szabályokat megszegők, a már áprilistól hatályos új szabálysértési értékhatárok alapján ugyanis egyharmaddal magasabb összegű, 150 ezer forintos bírság is kiszabható rájuk - mondta Cserényi József, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályának munkatársa csütörtökön Budapesten.

Tavaly 275 ember ellen tettek feljelentést pirotechnikai termékekkel való szabálytalanság miatt, közülük 216-ot marasztaltak el, tőlük mintegy 3 millió forint bírság folyt be az államkasszába. Idén áprilisig, a szabálysértési értékhatár változásáig 131 feljelentés történt, 112 embert marasztaltak el, az ő bírságuk összesen másfél millió forintot tett ki. Cserényi József hangsúlyozta: a jellemzően látványelem nélküli, elsődlegesen hanghatással járó petárdákat nem szabad használni, petárdázni 2005 óta tilos.