Néhány nap múlva Ön is súlyos büntetést kaphat

Tavaly szeptemberben újult meg a pirotechnikai eszközökre vonatkozó jogszabály, melynek keretében a termékeket kockázattól és a zajszinttől függően immár négy osztályba sorolták. A biztonságos felhasználás érdekében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) részletes útmutatót is közzétett, az alábbiakban ezekből szemezgetünk.
NAPI, 2012. december 27. csütörtök, 16:24
Fotó: Napi.hu

Az első két osztályba az alacsony kockázatot jelentő termékek tartoznak, a harmadikban lévők már közepes kockázatot hordoznak, míg a negyedik kategóriába sorolt termékeket magánszemély nem is vásárolhat, csak szakemberek. Ennek megfelelően az 1-es kategóriába tartozó termékeket 14 éves kortól lehet vásárolni, 2-es kategóriájút 16 éves kortól, 3-asat pedig csak felnőttek vehetnek. Az egyes kategóriát az év bármely részében megvásárolhatjuk és használhatjuk - ebbe a csoportba tartoznak például a születésnapi gyertyák -, a második kategóriába tartozó termékek - például egy családi pikniken, szabad téren használható, kisebb hatóanyag tartalmúak - december 28. 18 óra és január 1. reggel 6 óra közötti időtartamban használható fel engedély nélkül, míg a hármas csak december 31. 18 óra és január 1. 6 óra között. Amennyiben nem használjuk fel az összeset, úgy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki pedig ezt köteles térítés nélkül visszavenni.

Veszélyes üzem

Az OKF felhívja a figyelmet, hogy erős szél esetén inkább ne használjunk ilyen eszközöket, illetve arra is, hogy a működésbe hozott tűzijátékot leghamarabb a használat után 10 perccel közelítsük meg. A tűzijátékoknál arra is figyelni kell, hogy a lövés irányába ne legyen semmilyen akadály, de fontos az is, hogy használat előtt a tűzijátékbombák, rómaigyertyák vetőcsöveinek alsó egyharmad részét célszerű a földbe temetni, vagy egy függőleges szilárd rúdhoz erősen hozzárögzíteni.

A rakéták esetében a vezetőpálca a rakéta része, ezért kizárólag úgy működik rendeltetésszerűen, ha a vezetőpálca is a rakétatesttel tud repülni. Ennek érdekében a rakétát olyan helyről szabad indítani, amely lehetővé teszi a vezetőpálca könnyed és akadálymentes elrepülését: ez lehet szilárdan rögzített üres pezsgősüveg, üres papír- vagy akár fémcső is - olvasható az OKF közleményében.

Talajon forgó, ugráló stb. termékeket (játékos pirotechnika) kizárólag stabil, egyenletes, a tűznek ellenálló talajon érdemes használni, ez biztosítja ugyanis, hogy a termékek akadálytalanul tudjanak forogni, felrepülni stb. Ilyenkor természetesen arra is ügyelni kell, hogy a termékek közelében ne legyenek olyan dolgok, amelyek meggyulladhatnak.

Tűzijáték telepeket használat előtt egyenletes, vízszintes talajra tegyük, ahol majd működés közben nem tudnak felborulni. A telepet támasszuk meg oldalról téglával vagy nagyobb kővel, esetleg egy szilárd rúdhoz rögzítsük a stabilitás érdekében.

A tárolással összefüggésben figyelmeztetnek, hogy bármilyen "barátságos" is ezeknek a termékeknek a csomagolása, "ez egy veszélyes üzem". Tűzveszélyes anyagokkal nem szabad együtt tárolni e termékeket, ez alól nem kivétel a használatban levő garázs sem. El nem zárt terméket felügyelet nélkül hagyni tilos, tetőtérben, alagsorban, pincében nem szabad ezeket tárolni. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve sérült terméket a többitől el kell különíteni, a hibás terméket felhasználni tilos, azt a vásárlás helyére vissza kell vinni.

És ami talán a legfontosabb: soha ne kézben tartva működtessünk pirotechnika terméket.

Jön a nagyobb bírság
Nagyobb bírságra számíthatnak a pirotechnikai szabályokat megszegők, a már áprilistól hatályos új szabálysértési értékhatárok alapján ugyanis egyharmaddal magasabb összegű, 150 ezer forintos bírság is kiszabható rájuk - mondta Cserényi József, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályának munkatársa csütörtökön Budapesten.

Tavaly 275 ember ellen tettek feljelentést pirotechnikai termékekkel való szabálytalanság miatt, közülük 216-ot marasztaltak el, tőlük mintegy 3 millió forint bírság folyt be az államkasszába. Idén áprilisig, a szabálysértési értékhatár változásáig 131 feljelentés történt, 112 embert marasztaltak el, az ő bírságuk összesen másfél millió forintot tett ki. Cserényi József hangsúlyozta: a jellemzően látványelem nélküli, elsődlegesen hanghatással járó petárdákat nem szabad használni, petárdázni 2005 óta tilos.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rohadtnarancs, 2012.12.29 13:57

@USE:Nem én találtam ki,hogy a bírságból származó bevételeket kell nővelni az Fideszes javaslatként hagzott el,hogy abból kell finanszirozni az újonan kinevezett járási vezetők fizetését.
Egyébként 44-éve vezetek baleset mentesen és minden rendben van a közlekedési feltételeim körül,viszont azt,hogy a Tesco parkolojában büntesék az autosókat a biztonsági öv miatt mocskos sunyi pénzbehajtásnak tartom,ha tetszik neked ha nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovi1970, 2012.12.29 11:19

Kedves OKF-es és ORFK-s alkalmazottaink! Ha arra jók vagyunk, hogy az adónkból fizessük a béreteket akkor talán ideje lenne felnőttként kezelni bennünket és megkímélni a fasságaitoktól! Szerintem a magyar felnőttek 99.999%-a tud olvasni és szöveget értelmezni, ott a használati utasítás ezeken a "pirotechnikai eszközökön". Aki meg nem tud azoknak hiába írjátok le az összes médiában. Ez semmi más mint felesleges b.szogatás és önigazolás, hogy megdolgoztok a pénzetekért (pénzünkért), pedig nem egészen így van.

Magyarországon a legszigorúbb ezen eszközök forgalmazása, ami még az átkosból maradt ránk. Ott fosott minden pártfunkcionárius, nehogy a zemberek kezébe kerüljön bármi is ami nagyobbat durran egy jó sóletes pukinál. Sajnos a kezelésbeli gyakorlatlanságból származó felelősséget nem tudjátok pár nyilatkozattal letudni. Főleg, hogy a felelősség teljes mértékben a használóé...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.28 11:39

@rohadtnarancs:

Igen-igen ez a magyar hozzáállás.
Vegyék el a jogosítványát attól akinek nincs bekötve az öve!
Akit zavar, hogy az életet védő berendezés működőképes állapotba van az ne vegye igénybe. Lehet busszal is közlekedni.
Ittas vezetésért, drog- illetve gyógyszerhatás miatti vezetésért örökre vegyék el és üljön mellé egy évet a cigányok között!
Akinek nincs kötelezője a helyszínen vonják ki a forgalomból végleg az autóját.
Birkanépnek nagy pofon kell, hogy betartsa a minimális elvárható magatartást.
Minél több trafipaxot sokkal-sokkal több rendőri közúti ellenőrzést!
...érdekes módon én ezt várom el...és várom haza a három gyerekemet a feleségemmel és az autóval egyetemben egyben és egészségesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2012.12.28 10:36

Biztos,hogy nem teljesültek a birságból származó bevételek,amiből az új járási hivatalók vezetőit kell nekünk eltartani.
A Tesco parkolójában is birságolnak a sünik,azt lesték,hogy kinek nem volt bekötve a bitonsági öve,mert az nagyon veszélyes lehet a megengedet 5Km/ó sebeségnél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html