Nehéz helyzetbe került az új EU-tag

A horvát GDP jelentősen zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévben. Tíz éve legmagasabb szintre nőtt a munkanélküliség januárban.
MTI-Eco, 2013. február 24. vasárnap, 16:32
Fotó: Napi.hu

A horvát gazdaság két éve legnagyobb ütemben zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévben a Hina horvát hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint, akik az idén is recessziót várnak. A horvát statisztikai hivatal a jövő héten ismerteti a december végével záródott három hónap gazdasági teljesítményére vonatkozó előzetes adatait.

Azt elemzők véleménye szerint a tavalyi utolsó negyedévben a GDP zsugorodása 2-2,7 százalék volt éves összevetésben, ötödik negyedéve tartott a gazdaság csökkenése. A tavalyi harmadik negyedévben a GDP 1,9 százalékkal zsugorodott.

Az Európai Unióhoz júliustól csatlakozó Horvátországban tíz éve legmagasabb szintre nőtt a munkanélküliség januárban. A gyenge belföldi kereslet visszavetette az ipari termelést, amely tavaly 5,5 százalékkal esett az előző évhez képest.

Pénteken az Európai Bizottság 0,4 százalékos idei GDP-zsugorodást becsült Horvátországnak, jövőre pedig 1 százalékos gazdasági növekedést. A horvát jegybank legfeljebb 0,3 százalékos idei GDP-bővülést tart elképzelhetőnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.24 17:05

Igazából nem látunk bele pontosan mi lehet a baj ,de valószínű a válság miatt visszaesett a turizmus ,meg igazából azt sem tudom Horvátország mit termel?...valószínű itt vannak a bajok...,nekik is fel kell építeni magukat ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html