A horvát gazdaság két éve legnagyobb ütemben zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévben a Hina horvát hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint, akik az idén is recessziót várnak. A horvát statisztikai hivatal a jövő héten ismerteti a december végével záródott három hónap gazdasági teljesítményére vonatkozó előzetes adatait.

Azt elemzők véleménye szerint a tavalyi utolsó negyedévben a GDP zsugorodása 2-2,7 százalék volt éves összevetésben, ötödik negyedéve tartott a gazdaság csökkenése. A tavalyi harmadik negyedévben a GDP 1,9 százalékkal zsugorodott.

Az Európai Unióhoz júliustól csatlakozó Horvátországban tíz éve legmagasabb szintre nőtt a munkanélküliség januárban. A gyenge belföldi kereslet visszavetette az ipari termelést, amely tavaly 5,5 százalékkal esett az előző évhez képest.

Pénteken az Európai Bizottság 0,4 százalékos idei GDP-zsugorodást becsült Horvátországnak, jövőre pedig 1 százalékos gazdasági növekedést. A horvát jegybank legfeljebb 0,3 százalékos idei GDP-bővülést tart elképzelhetőnek.