Nehéz idők várnak a hitelfelvevőkre

A korábban megszokottnál nehezebb hitelhez jutni az eurózónában mind a vállalatoknak, mind a háztartásoknak - szűrhető le az Európai Központi Bank (ECB) pénteken megjelent felméréséből.
NAPI Online, 2007. október 9. kedd, 07:59
Fotó:

A vezető eurózóna-beli bankoknál negyedévente elvégzett felmérést körülbelül egy hónappal a menetrend szerinti dátumnál korábban tették közzé, ezt az ECB a nyáron kezdődött hitelpiaci feszültségekkel indokolta (a válság miatt a szokásosak mellett ad hoc kérdéseket is feltettek a 87 bank hitelezési vezetőinek).

Az ECB vizsgálódása azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok másodlagos (subprime) jelzálogpiacáról kiinduló válság miatt a kereskedelmi bankok inkább ráülnek a pénzükre, mint hogy kikölcsönöznék. Ennek oka nem önmagában az, hogy több a fizetésképtelen adós, hanem az, hogy a kockázatos subprime hitelek értékpapírjait, illetve azok derivátumait másokkal összecsomagolva adták el intézményi befektetőknek, így sokszor nem lehet tudni, hogy egy-egy pénzintézetnek valójában mije van. Ez különösen azokat a bankokat érinti kínosan, amelyek kevésbé támaszkodnak betétesi forrásokra, inkább a wholesale piacról finanszírozzák hiteleiket. Az elmúlt hetekben tipikusan ilyen bankok inogtak meg olyannyira, hogy jegybanki, illetve jegybanki vezénylettel megszervezett mentőakcióra szorultak, mint például a brit Northern Rock, illetve a német IKB vagy a SachsenLB.

A felmérés legfeltűnőbb eredménye az, hogy a többség szerint 2007 harmadik negyedévében szigorúbbak lettek a hitelezési feltételek a vállalatok számára: azok a megkérdezettek, akik egyetértettek ezzel, 31 százalékkal voltak többen azoknál, akik nem. A második negyedévben még fordított volt az arány, akkor 3 százalékos többségben voltak azok, akik a hitelfeltételek enyhülését találták jellemzőnek; a mostani fordulat azért is feltűnő, mert ezt megelőzően hosszú ideig a bankok többsége változatlannak vagy kicsit lazulónak találta a hitelfeltételeket. A nettó szigorodás minden valószínűség szerint a globális hitelpiaci feltételek romlásának tulajdonítható - szögezi le az ECB. Ha nem is ennyire, de keményebbek lettek a standardok a lakáshitelezésben is, a fogyasztási, illetve egyéb lakossági hitelezésben azonban kissé puhábbak lettek a bankok.
A hitelpiaci turbulenciák miatt feltett ad hoc kérdésekre adott válaszokból az derül ki, hogy a bankok szerint a harmadik negyedévben összességében nehezebb lett a hozzáférés a forrásokhoz és ez várhatóan a negyedik negyedévben is jellemző marad. A globális hitelpiaci fejlemények miatt a bankok szerint inkább a vállalatok jutnak majd nehezebben kölcsönhöz vagy hitelkerethez - ezen belül is a nagyvállalatok, illetve a hosszú távú hitelért folyamodók dolga lesz majd rosszabb -, a háztartásokat mindez egyelőre kevésbé érinti majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK