BUX
39006

Nekimegy a kormány a Financial Timesnak Paks 2 miatt?

A kormány olyan pert akaszt a Financial Times nyakába, „ami még őket is meg tudja ingatni" – állította egy kormányközeli forrás a Hír24-nek a paksi bővítés EU-s blokkolása kapcsán született cikk kapcsán.

Napi.hu, 2015. március 17. kedd, 14:05

A nyilatkozó szerint szerint a kormány azért perli be az üzleti lapot, mert a paksi bővítésről szóló cikkükkel "kárt okoztak Magyarországnak". Jelenleg a kormány jogászai vizsgálják az ügyet, a per hamarosan megindulhat - olvasható a hírportálon.

Az ügy előzménye, hogy az FT múlt hét csütörtökön számolt be arról, hogy az EU megakadályozza a paksi bővítést szolgáló 12 milliárd eurós magyar-orosz ügyletet, mondván az Euratomnak nem tetszik, hogy csak orosz forrásból származna Paks 2 fűtőanyaga. Az írás szerint a nukleáris erőművek üzemanyagellátási szerződéseire az Euratomnak is rá kell bólintania, illetve ez a szervezet támaszt pénzügyi és technikai követelményeket is a fűtőanyagbeszállítók számára.

A hírt Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kapásból tagadta, szerinte nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks 2 atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Ugyanakkor Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa megerősítette az Indexnek, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, amely a Magyarország és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja.

"Amit megírtunk, az úgy pontos és hiteles" - mondta a brit gazdasági lap munkatársa azután, hogy a magyar kormány cáfolni igyekezett a csütörtök esti cikkükben megjelent értesülést.