Nekimegy a kormány a hazai erdőknek?

Húsvétig elfogadhatja a parlament az új erdőgazdálkodási törvényt, mely inkább a favágók érdekeit, semmint a környezetvédelmi szempontokat veszi figyelembe a szakértők szerint. Akár tarra vághatják az állami erdőterületeket, veszélybe kerülhetnek az őshonos fajok, új utakkal szétszabdalhatják az erdőket.
Szabó Dániel, 2017. április 5. szerda, 14:58
Fotó: Napi.hu

"E törvény célja, hogy az erdő, az erdőgazdálkodás, és a társadalom viszonyának szabályozásával, kiemelten a fenntartható erdőgazdálkodás feltételeinek meghatározásával biztosítsa az erdő, mint a természeti tényezőktől függő és az emberi beavatkozásokkal érintett életközösség és élőhely fennmaradását" - hiába kezdődik az erdőgazdálkodási törvény tervezett módosítása ezzel a mondattal, a módosítás a jelenlegi formájában odavezethet, hogy csökken Magyarország erdőborítottsága, akár több hektáros területeket is tarra vághatnak a szakértők szerint. A parlamenti megvitatásra váró szöveget a környezetvédők mellett Bándi Gyula zöldombudsman is bírálta, azt azonban nem tudni, hogy módosítja-e végül az azt beterjesztő Földművelésügyi Minisztérium.

A tervezet egyik legkritikusabb pontja, hogy csökkenne a folyamatosan erdővel borított területek aránya: ugyanis eszerint 30 ezer hektáron végezhetnek majd ismét tarvágást az állami gazdaságok területein. Olyan területeken, ahol eddig nem volt szabad, sőt, kiskaput is adnak a favágáshoz. A folyamatos erdőborítást ugyanis átmeneti üzemmóddal is biztosítani lehet, vagyis egy-egy erdőt kisebb méretű tarvágásokkal lehet felszabdalni, de az mégis "folyamatosan erdővel borítottnak" minősül majd - fejtette ki a témával részletesen foglalkozó Magyar Nemzetnek Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

Nem ez az egyetlen passzus, majd alárendelné az erdővédelmi szempontokat a gazdasági érdekeknek: az őshonos fajták körüli eddig egy legalább 200 méteres védősávot kell hagyni, ám a jövőben ez akár 100 méterre csökkenhet. Lényegében arról van szó, hogy az erdőtesthez közelebb lehet majd invazív fafajokat telepíteni (jellemzően a gyorsan növekedő akácot), ami megfertőzheti a természetes faállományt.

A Magyar Nemzet kitér arra is, hogy könnyebb lesz erdei utakat létesíteni - akár aszfaltozott borítással is -, amely a fakitermelőknek kedvez. Könnyebben hozzáférhető és elszállítható lesz a kivágott fa. Az úthálózat bővítése viszont azt eredményezheti, hogy elszigetelődnek egymástól a facsoportok, az erdőrészek így degradálódhatnak. De változna az árvízi és az alföldi erdők védelme is, amely védett állatfajok élethelye is.

A törvényt még el sem fogadták, de a budapesti Római-parton hamarosan fakivágásokba kezdenek, épp árvízvédelmi szempontokra hivatkozva: szerdán a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a partvonalra tervezett védmű megépítését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.10 19:54

Időközben elfogadták a botrányos törvényt. Eddig se bántak kesztyűs kézzel az erdőkkel, de a mutyibanda most tarra vágja országunkat, nem számít hogy akár természetvédelmi területen, vagy Nemzeti Parkban van az erdő. Szétlopták, szétrabolták ezt az országot a mutyielvtársak, most utolsó megmaradt koncként fáinkat, erdeinket viszik. Miközben Áder, az álkörnyezetvédő féreg, majd' belefullad krokodilkönnyeibe a nemzetközi konferenciákon, annyira "aggódik" a környezetért, a klímaváltozásért, még lufikat is ereget, de röhögve írja alá történelmünk legnagyobb fa- és erdőirtását és természetpusztítását a féreg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.07 00:10

Ezek hülyék
Manapság a családi házad mellé is felhúzhatnak egy 2 emelete házat, amely még a kék eget is elfogja előled. Érintettek az építésben akik ezt kiagyalták! A kisember le van sz....va!
Minden hagyományos erdő elfog akácosodni, betonutak az erdőbe, hogy a fideszes gazembereknek nehogy sáros legyen az autója.
Tarvágás? Barbár módszer, az ilyesmi nem erdőgazdálkodás, hanem egészen más.
Orbán takarodj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.06 23:20

@Rodent: Ezt jól látod, minden voltam már, csak akasztott ember nem, ahogy mondani szokás. (Ha ha ha) Vannak ilyen emberek, úgy látszik. Kb. 15-ig számoltam a munkahelyeim számát. Dolgoztam, már diplomával, építkezésen is, nem válogat(hat)tam. Már munka mellett tanultam meg, 2 másik idegen nyelv után, oroszul, na az nem volt könnyű (bár némi, nagyon kevés alapom volt az általános iskolából, ugye). Csak az olajiparban voltam már translatortól piping engineeren keresztül cost engineer-ig sokminden. Egy nem voltam, ami mindig szerettem volna fiatalkoromban: bróker. Bár a jólfizetett olajipari munkák kárpótoltak ezért. A környezetvédelmet is azért vállaltam fel, mert nem volt más választásom, mert azt a speciális szegmensét senki sem csinálta meg helyettem.

De mindez nem ide, ehhez a valóban fontos témához tartozik. Sajnálom hogy nem csatlakoznak, tiltakoznak többen. A mutyibanda az erdeink kiirtására készül éppen, miután minden mást már elloptak, szétrabolták, kifosztották az országot, most utolsó mozdítható koncként fáinkat, erdeinket viszik, környezetünket árusítják ki és élik fel, a rohadt tolvaj posztkommunista mutyibanda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.04.06 04:32

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: "valódi civil szervezetek is engem szoktak megkeresni ilyen munkával"

:DDDD

Latom megint lecsuszott egy par kortyinka :DD
Voltal te mar minden oregem, talan meg foldonkivuli nem, de lehet hogy mar azt se titkolod sokaig... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.05 23:55

@George Lukacs: Százharmincvalahány paragrafusnyi ökörséget próbáltam civilizált formában véleményezni, cáfolni, ostoba, tudod mi meló az?? Mivel évtizedek óta foglalkozom természetvédelemmel, környezetvédő, valódi civil szervezetek is engem szoktak megkeresni ilyen munkával. Ha az utcán őrjöngő, tüntető, visító "civilek" mindegyike csak ennyit tenne le az asztalra, akkor azt mondanám, hogy valódi civilek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html