Nem lehet tüntetni Budapesten Erdogan ellen

Az új gyülekezési törvény értelmében a "közrend veszélyeztetésének minősítette" a rendőrség a Demokratikus Koalíció által bejelentett tüntetést, melyet Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása miatt tartottak volna meg Budapesten - írja az Index.
Szabó Dániel, 2018. október 7. vasárnap, 15:37
Fotó: AFP

A DK csütörtökön jelentette be, hogy tüntetéssorozatuk részeként az Akadémia épülete előtt tartana békés demonstrációt. A helyszínt azért választották, mert úgy tudják, hogy a hétfőn Budapestre érkező Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki a miniszterelnökkel találkozik, az MTA-ra is ellátogat. Viszont végül a rendőrség nem adott engedélyt a pártnak.

Az Index pedig arról ír, hogy a rendőrség nem engedélyezte a tüntetést a megjelölt helyszínen és időpontban. A lépést azzal indokolták, hogy az új gyülekezési törvény szerint "a közrend veszélyeztetésének minősített esete, ha a demonstráció diplomáciai vagy nemzetközi jogon alapuló egyéb mentességet élvező Magyarországon tartózkodó személy vonatkozásában vállalt kötelezettség teljesítését akadályozza." A rendőrség javasolt egyébként alternatív helyszínt, a Szabadság teret, de mivel Erdogan nem lesz ott, a DK képviselői maradni akartak az akadémiánál.

A TASZ ezzel kapcsolatban egyébként korábban arról írt, hogy komoly bizonytalanság övezi a nevesített eseteket, konkrétan ennél például mindeddig nem volt világos, hogy a diplomáciai mentességet élvező személy vonatkozásában vállalt bármilyen kötelezettség tiltásra adhat-e okot - emlékeztet a portál.

A DK pedig úgy értékelt, hogy felháborító és szimbolikus értékű, hogy "az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait."

A fotó forrása: HO/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pecskeke, 2018.10.07 17:03

Éljen a demokrácia és a szabad véleménynyilvánítás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html