Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány minden olyan eseményért, tevékenységért felelősnek érzi magát, amelyre lehetősége van befolyást gyakorolni. Az üzemanyagok ára azonban csak nagyon marginálisan tartozik e kategóriába - állapította meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselőnek adott friss írásos válaszából. A miniszter szerint az üzemanyagok magyarországi árának alakulását olyan világpiaci folyamatok befolyásolják elsősorban, mint a kőolaj és az üzemanyagok nemzetközi jegyzésára, valamint a devizaárfolyamok változása, míg a mindenkori magyar kormányoknak nincsenek olyan eszközei, amelyekkel ezeket közvetlenül, alapvetően befolyásolni tudnák.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 95-ös hazai árának közel felét teszik ki a magyarországi adók, de literenként bő 100 forintra rúg - áttételesen, az orosz olajból finomított benzint alapul véve - az orosz büdzsé bevétele is.

Kép: Napi Gazdaság

Csupán egy terület van, ahol a kabinet az üzemanyagárakat képes kissé befolyásolni: ez a jövedéki adó kapcsán merülhet fel - írta a miniszter. Ennek minimumszintjét azonban az EU határozza meg, tehát itt sincs a magyar kormánynak számottevő mozgástere.

Olvasóink számára mind a válasz, mind a kérdés kísértetiesen ismerős lehet, és nem is véletlenül. Oláh februárban ugyanezt kérdezte az NGM akkori vezetőjétől, Matolcsy Györgytől, aki már akkor a most is olvasható válaszokat adta.

Az a kitétel, amely szerint "a kabinet a költségvetési hiány GDP-hez mért 3 százalék alatt tartásával, továbbá az államadósság csökkentésével képes hozzájárulni az erősödő forintárfolyamhoz, amely közvetve elvezethet az üzemanyagárak forintban kifejezett összegének csökkenéséhez", a mostani válaszból ugyan hiányzik, ám az szintén újra olvasható, hogy a Mol Nyrt.-ben lévő állami részesedés tulajdonosi kérdés, míg az üzemanyagok árának változása üzletpolitikai kérdés. Varga válasza kitér arra is, hogy "a kormány a makrogazdasági feltételek, illetve a gazdasági szereplők és a lakosság helyzetének javításával tud hozzájárulni ahhoz, hogy az üzemanyagok ára az érintettek számára elviselhetőbb lehessen".