A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,29 és 0,28 százalék veszteségben álltak az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,17 százalékkal csökkent.

Londonban 0,31 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index az MTI által közölt adatok szerint. A frankfurti DAX index 0,03 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,63 százalékkal alacsonyabban fejezte be a pénteki kereskedést. Madridban 0,05 százalék, Milánóban 0,23 százalék indexcsökkenéssel zárt a tőzsde.

A tőzsdei befektetők egyelőre nem bíznak abban, hogy az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeit rögzítő szerződést a brit parlament is jóváhagyja szombatra összehívott rendkívüli ülésén.

Csalódást okozott a kínai gazdaság harmadik negyedéves teljesítménye is: a pénteken közölt adatok szerint éves összevetésben 6,0 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék, gyengébb ütemben az elemzők által várt 6,1 százaléknál, illetve az előző negyedévben mért 6,2 százaléknál.

A nap egyik legnagyobb vesztese a francia Renault volt visszafogott idei eredmény előrejelzése miatt. A Renault részvényének 12 százalékos gyengülése az egész autóipari ágazatot megterhelte.

Az olajár vegyesen alakult, a Brent ára 0,53 százalékkal hordónként 59,59 dollárra csökkent, a WTI 0,07 százalékkal 53,97 dollárra emelkedett. A Brent 1,3 százalék, a WTI 0,9 százalék heti veszteségben állt az amerikai kereskedés kezdetén. Az olaj árát a világgazdasági növekedés ütemével, így az olajkereslet ütemével szembeni aggodalmak nyomták le a héten.

Az euró a Brexit-megállapodás hírére erősödött, az eurót 0,17 százalékkal jegyzik erősebben 1,1140 dolláron. Az euró jegyzése egy hónapja első alkalommal emelkedett 1,1100 dollár fölé.

Az arany spot ára 0,04 százalékkal unciánként 1191,33 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!