Nem a közmunkával kell a statisztikát javítani

Az elmúlt egy évben történt intézkedések bizakodásra adnak okot, de a valódi munka még hátra van. Ha a cél valóban a 75 százalékos foglalkoztatási ráta elérése, akkor valóban sok a dolog, ehhez egyebek mellett egyszerűbb szabályozás, forrás, és jól kihelyezett forrás kell - hangzott el a Napi Gazdaság kkv konferenciáján.
F. Szabó Emese, 2011. május 26. csütörtök, 11:35
Fotó: Napi.hu

A kormány elmúlt egy évét méltatta Debrecen alpolgármestere, Papp László a Napi Gazdaság és a Kavosz Zrt. kkv konferenciájának nyitányaként, majd kifejtette: az Új Széchenyi Terv segíthet a kis- és középvállalkozásokon (kkv) végre, hiszen az elmúlt nyolc évnek ez a szektor nem volt nyertese. A Széll Kálmán Terv akkor érheti el a célját, ha a magyar társadalom megérti, hogy mindenkinek dolgoznia kell, aki csak tud - tette hozzá Papp, hangsúlyozva, hogy a sikeres első év alapján nem lehet még általános következtetéseket levonni, de van ok a bizakodásra.

Parlament elé kerül pénteken a munka törvénykönyve alakításának első darabja - amelyet június végén a bürokráciacsökkentő csomag is követ. Talán ambiciózusnak tűnik az a terv, hogy 2020-ra elérjük a 75 százalékos foglalkoztatási arányt, de ezt el kell érni - mondta Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Ennek érdekében jóval egyszerűbbé vált és válik a munkahelyteremtést támogató pályázati rendszer.

Módosul a munka törvénykönyve

A munka törvénykönyve módosítása keretében uniós irányelvek is bekerülnek a szabályozásba, így a kék kártya is, amely harmadik országbeli munkavállalók alkalmazását könnyíti meg. A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatban az lesz a változás, hogy egy munkavállaló legfeljebb öt évig lehet kölcsönzött munkaerő státuszban. Persze a jelentősebb módosítások nem ezek lesznek.

A tervezet szerint differenciált lesz a próbaidő, a kollektív szerződés szerint ez bizonyos munkakörökben hat hónap is lehet. Szintén változást jelent, hogy a 40 órás munkahetet 44 órára emelheti a munkáltató - ha előtte azt 36 órára csökkentette változatlan bérezés mellett. A cél az, hogy Európa legrugalmasabb munka törvénykönyvét alakítsa ki az országgyűlés - tette hozzá a főosztályvezető.

Újra ki kell találni a magyar gazdaságot

A kkv-król eddig úgy beszéltünk mindig mint alultőkésített szektorról. A műhelymunka azonban folyik, s a cél az, hogy a forráshiány ne legyen akadálya semmilyen fejlesztésnek - mondta Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar-megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Tavaly márciusban kötött megállapodást Orbán Viktor, akkor még csak pártelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ), és ebből néhány dolog mármost megvalósult, például a vállalkozások illetékmentes öröklése - mondta Gablini Gábor, a VOSZ társelnöke. Újra ki kell találni a magyar gazdaságot, s ennek alapja a kis és közepes vállalkozásoknak kell lenniük. A szektor támogatása nem azt jelenti, hogy támogatásokat szórjanak ki, először az alapokat kell ugyanis letenni, majd a megfelelő cégeknek kell a forrást juttatni. Az aktivitási rátát a 75 százalékot megcélozva igenis jelentős mértékben emelni kell - hangsúlyozta Gablini, utalva a miniszterelnök Párizsban tett nyilatkozatára.

A pénzt nem közmunkába kell pumpálni, hogy ezáltal a statisztikák szépek legyenek - hangsúlyozta Gablini. Ez ugyanis a befizetett adóból finanszírozódik, márpedig a cél az, hogy összességében kevesebb adót kelljen fizetni a magasabb foglalkoztatási ráta elérése által. A versenyképes termelést vissza kell hozni a kontinensre Kínából. Mérlegelni kell, s olyan iparágakat, amelyek megszűntek, újra kell indítani, de nem állami támogatások által, hanem azzal, hogy új piacokat teremtünk. A segélyek, a korai nyugdíjak leneveltek bennünket a munkáról, ami nagy hiba volt. Ez fel kell vállalni, de tovább kell lépni - mondta a VOSZ társelnöke. Gablini szavai nem meglepőek, hiszen Demján Sándor VOSZ elnök is hasonló álláspontot fogalmaz meg szinte minden fórumon - hevesebb stílusban.

Egy gazdasági kamara kell

Gablini támogatja a kötelező kamarai tagságot azzal, hogy nem kell duplikálni. Vagyis nem kell külön kereskedelmi és külön agrárkamara, helyettük egy gazdasági kamara kell. Amelynek véleményét meghallgatják, hiszen jobb érdekérvényesítő érdekre van szükség, hogy a mindenkori kormányzat ne tudja lesöpörni a gazdaság véleményét. Erre Skultéti azt válaszolta, hogy az agrárgazdaságban vannak speciális problémák, amelyeket az agrárkamarák eddig el tudtak látni. Egyet lehet érteni távlatosan azzal, hogy elég egy kamara, ám azt biztosan nem a mostani kamarai törvény tartalmazza majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.26 13:41

@GELI: Látom neked mindig külön el kell magyaráznom mit akarok mondani (amivel nem kötelező egyetérteni).

Az tök mindegy hogy mennyi az export import aránya a baj az azzal van, hogy az export kevés. példa. ha havi 5 forint a fizetésed és csak 4 forintot költesz el attól még nem élsz jól pedig még egy forintot meg is takarítottál, remélemm így már világosabb..

Nyitott (kis) országnál az teljesen normális, hogy pl 70% az export termékekben az import, mivel mindenki speciializálódik és pl. az alkatrészeket már valaki más gyárja a világban, szóval ezzel sincs éppen gond...

Pár éve több némettel is beszélgettem aki a kilencvenes években ezer kamionszámra vette a magyar élelmiszereket (konzervek, húsok stb..), most meg azt mondták, hogy drága, meg nincs is, meg megbizhatatlan a szállító aki ippeg becsődölt ezért aztán átáltak más beszállítóra és nem foglakoznak már velünk !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.05.26 13:13

@megalodon: Magyarország külker mérlege pozitív...ez azt jelenti, több az exportunk, mint az importunk... amúgy a GDP kb 80%-a az exportunk (attól, hogy ezt általában nem tudják az emberek, attól még baromisok!)persze minden növelhető :) nem az export méretével van a gond, hanem az összetételével. Nagyon magas, mintegy 70% benne az "importarány" azaz: exporttermékeinket 70%-ban importalapanyagokból készítjük.. a másik nagy hiba: a mezőgazdaság FELDOLGOZATLAN termékeit elvisszük külföldre, aztán ők a félkész vagy kész termék egy részét vissza is hozzák :) ha megnézed, a kiegyezés idején, abban a "gyötrelmes" osztrák-Magyar monarchiában amerikát is volt, hogy megelőztük a malomiparunk termelésével :) ma meg inkább bezárták az elprivatizált malmokat, és búzát exportálunk, majd veszünk a szlovákoktól lisztet.. na ez nagyobb baj... csak ugye UNIÓ-ba lépéskor szar emberek alkudoztak az unió-ban a feltételekről, kvótákról, stb... Medgyessi elvtárs meg fletó elvtárs hurrázva írta alá az EU alkotmányt, az eu-ban elsőnek... a törpe kis csehek meg azt mondták: kell az aláírásunk?? adjatok érte! (ezért nem kell kártalanítaniuk a Benes dekrétum által károsított szudéta-németeket és a magyarokat) mi meg alku nélkül hajbókoltunk... fletóparadicsom, pannonpuma :) na ez a gáz!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.26 12:03

EXPORT EXPORT EXPORT !!! Fizetőképes vevő nélkül hiába akarunk dolgozni (hiszen nem kell a portéka ), azt meg mostanában ne belföldön keressünk...

Vámmentesen mindent vihetünk egy többszáz millió fogyasztót tömörítő EU piacra , csak éppen versenyképessé kéne tenni azt a fránya exportot, ugyanis ha nem az akkor pont fordítva fog müködni a dolog aztán veheted/eheted a sok külföldi cuccot...(momentán itt tartunk )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html