A kormány elmúlt egy évét méltatta Debrecen alpolgármestere, Papp László a Napi Gazdaság és a Kavosz Zrt. kkv konferenciájának nyitányaként, majd kifejtette: az Új Széchenyi Terv segíthet a kis- és középvállalkozásokon (kkv) végre, hiszen az elmúlt nyolc évnek ez a szektor nem volt nyertese. A Széll Kálmán Terv akkor érheti el a célját, ha a magyar társadalom megérti, hogy mindenkinek dolgoznia kell, aki csak tud - tette hozzá Papp, hangsúlyozva, hogy a sikeres első év alapján nem lehet még általános következtetéseket levonni, de van ok a bizakodásra.

Parlament elé kerül pénteken a munka törvénykönyve alakításának első darabja - amelyet június végén a bürokráciacsökkentő csomag is követ. Talán ambiciózusnak tűnik az a terv, hogy 2020-ra elérjük a 75 százalékos foglalkoztatási arányt, de ezt el kell érni - mondta Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Ennek érdekében jóval egyszerűbbé vált és válik a munkahelyteremtést támogató pályázati rendszer.

Módosul a munka törvénykönyve

A munka törvénykönyve módosítása keretében uniós irányelvek is bekerülnek a szabályozásba, így a kék kártya is, amely harmadik országbeli munkavállalók alkalmazását könnyíti meg. A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatban az lesz a változás, hogy egy munkavállaló legfeljebb öt évig lehet kölcsönzött munkaerő státuszban. Persze a jelentősebb módosítások nem ezek lesznek.

A tervezet szerint differenciált lesz a próbaidő, a kollektív szerződés szerint ez bizonyos munkakörökben hat hónap is lehet. Szintén változást jelent, hogy a 40 órás munkahetet 44 órára emelheti a munkáltató - ha előtte azt 36 órára csökkentette változatlan bérezés mellett. A cél az, hogy Európa legrugalmasabb munka törvénykönyvét alakítsa ki az országgyűlés - tette hozzá a főosztályvezető.

Újra ki kell találni a magyar gazdaságot

A kkv-król eddig úgy beszéltünk mindig mint alultőkésített szektorról. A műhelymunka azonban folyik, s a cél az, hogy a forráshiány ne legyen akadálya semmilyen fejlesztésnek - mondta Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar-megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Tavaly márciusban kötött megállapodást Orbán Viktor, akkor még csak pártelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ), és ebből néhány dolog mármost megvalósult, például a vállalkozások illetékmentes öröklése - mondta Gablini Gábor, a VOSZ társelnöke. Újra ki kell találni a magyar gazdaságot, s ennek alapja a kis és közepes vállalkozásoknak kell lenniük. A szektor támogatása nem azt jelenti, hogy támogatásokat szórjanak ki, először az alapokat kell ugyanis letenni, majd a megfelelő cégeknek kell a forrást juttatni. Az aktivitási rátát a 75 százalékot megcélozva igenis jelentős mértékben emelni kell - hangsúlyozta Gablini, utalva a miniszterelnök Párizsban tett nyilatkozatára.

A pénzt nem közmunkába kell pumpálni, hogy ezáltal a statisztikák szépek legyenek - hangsúlyozta Gablini. Ez ugyanis a befizetett adóból finanszírozódik, márpedig a cél az, hogy összességében kevesebb adót kelljen fizetni a magasabb foglalkoztatási ráta elérése által. A versenyképes termelést vissza kell hozni a kontinensre Kínából. Mérlegelni kell, s olyan iparágakat, amelyek megszűntek, újra kell indítani, de nem állami támogatások által, hanem azzal, hogy új piacokat teremtünk. A segélyek, a korai nyugdíjak leneveltek bennünket a munkáról, ami nagy hiba volt. Ez fel kell vállalni, de tovább kell lépni - mondta a VOSZ társelnöke. Gablini szavai nem meglepőek, hiszen Demján Sándor VOSZ elnök is hasonló álláspontot fogalmaz meg szinte minden fórumon - hevesebb stílusban.

Egy gazdasági kamara kell

Gablini támogatja a kötelező kamarai tagságot azzal, hogy nem kell duplikálni. Vagyis nem kell külön kereskedelmi és külön agrárkamara, helyettük egy gazdasági kamara kell. Amelynek véleményét meghallgatják, hiszen jobb érdekérvényesítő érdekre van szükség, hogy a mindenkori kormányzat ne tudja lesöpörni a gazdaság véleményét. Erre Skultéti azt válaszolta, hogy az agrárgazdaságban vannak speciális problémák, amelyeket az agrárkamarák eddig el tudtak látni. Egyet lehet érteni távlatosan azzal, hogy elég egy kamara, ám azt biztosan nem a mostani kamarai törvény tartalmazza majd.