Nem ajánlott a szabadban tartózkodni több magyarországi városban

Miskolcon és Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége - közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet, amely azt tanácsolja, az egészséges emberek is csak keveset tartózkodjanak a szabadban.
NAPI, MTI, 2012. december 31. hétfő, 16:26
Fotó: Napi.hu

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt két település, Miskolc és Sajószentpéter levegőjét veszélyesnek minősítette az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) hétfőn. Ezeken, az OKI térképén piros színnel jelölt településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A szervezet honlapja szerint a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, ill. keringési betegségben szenvedők kerüljék a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban. A légzőszervi betegségben szenvedő emberek panaszai jelentősen súlyosbodhattak a megnövekedett légszennyezettség következtében. Az egészséges személyek esetlegesen jelentkező légzőszervi panaszaiban a magas légszennyezettség is szerepet játszhatott.

A levegő minősége egészségtelennek számít, ezért narancssárga színnel jelöltek hat települést. Ezek: Salgótarján, Putnok, Kazincbarcika, Nyíregyháza, Tököl és Várpalota. Itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Budapest, Eger és Debrecen.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A vidékfejlesztési tárca korábban azt közölte: a jogszabály szerint szmogriadótervet kell készíteni minden városban, ahol a lakosság száma eléri a 200 ezret, továbbá minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy ahol fennáll a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye. Szmoghelyzet esetén minden településen az érvényes riadóterv szerint kell eljárni. Azokon a településeken, ahol nincs beavatkozási lehetőség, a lakosság tájékoztatása a fő feladat - számolt be az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.01.01 12:17

@aleva: A Búza téren pl. mérnek. Ott az év több mint harmadában egészségtelen a levegő. 2012.12.31-én pedig olyan tejfehér köd volt reggel óta a városon, hogy alig lehetett látni.

Különben a munkahelyek is elpárologtak az iparral, így mindennel fűt a szegény, amivel tud.

A PM10 szálló port meg ha ön látja, akkor mikroszkóp-szeme van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.01.01 10:33

@aleva:

A felszálló füst nem az égő fa füstjére,sokkal inkább műanyagéra,vagy a gumiéra emlékeztet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2013.01.01 10:19

Azért kíváncsi lennék, hogy hol méregetnek ezek? Van egy kis köd a Sajó völgyében, de a levegő kristály tiszta, megnéztem. Mint ahogy a kép sem Miskolcon készült, az tuti. Már nincs is ipar, ÉBRESZTŐ !!!! ami szennyezhetné a levegőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html