Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar állam és az EBRD tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a bank pedig a jövőben aktívabb finanszírozást vállal, az erről szóló megállapodást az érintettek hétfőn írták alá Budapesten. A megállapodásnak része az is, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, és az adó mérséklése folytatódni fog 2017-2019-ben is.

Varga szerint 2016-ban a kormány 2 százalék feletti gazdasági növekedést vár, aminek köszönhetően mintegy 200-250 milliárd forintos költségvetési többletbevétellel lehet számolni. Ennek egy részéből lehet a bankadóból a hitelezési aktivitás növekedése érdekében engedményt tenni.

A kormány egyelőre nem tervezi, hogy más szektorális különadókat is csökkent, a legfontosabb most a gazdasági növekedés stabil fenntartása, de ez nem zárja ki azt, hogy további ágazatokban is mérlegeljék, szükség van-e a különadókra ilyen formában - tette hozzá Varga.

A tervek szerint március végéig a magyar állam megkapja az Erstétől azt az információcsomagot, amelyből a legfontosabb adatok kinyerhetők, majd a május végéig lezáruló, független könyvvizsgáló átvilágítás után határozzák meg az Erste 15 százalékának vételárát. Utóbbival kapcsolatban a miniszter csak annyit mondott, "tízmilliárdos nagyságrendű" összegről van szó.

Arra a kérdésre, hogy más kereskedelmi bankok is ígértek-e hasonló programot, a miniszter elmondta: csak az Erste részéről volt ilyen felvetés, amit a kormány örömmel fogadott. Az Erste 550 millió eurós (170 milliárd forintos) hitelprogramot indít, a bankadó pedig a 2014-es mérlegfőösszegre számítva 2016-tól a mérlegfőösszeg 0,31 százalékára mérséklődik, ami körülbelül 60 milliárd forintos tehercsökkenést jelent. Még ezzel a módosítással is "igen jelentősnek mondható" a magyar bankadó - fogalmazott a politikus.

A bankadó mérséklése a költségvetés szempontjából nem jár kockázattal, mert a hitelezési aktivitás, valamint a munkahelyek számának és a beruházásoknak a növekedése a bevételi oldalon visszahozza a kiesett összeget.

A szándéknyilatkozat új keretbe helyezi a magyar bankrendszer működését: a konszolidáció évei után a kormány is komoly kötelezettségeket vállalt a bankadó csökkentésével, az Erste pedig hitelezési programot indít. A kormány vállalta azt is, hogy a tulajdonában lévő magyar banki tulajdontól három éven belül megválik - mondta Varga.

A magyar állam az Erstében - amelynek mind igazgatóságába, mind felügyelőbizottságába 1-1 képviselőt delegál majd - rálát a bank működésére, de ennél fontosabb, hogy az állam jelenléte segíti, hogy a magyar gazdaság érdekeivel hosszú távon harmonizáló döntések szülessenek - fogalmazott a miniszt