Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a minap tettek tájékozódó látogatást Magyarországon; az MNB, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a pénzügyi felügyelet képviselőivel, valamint bankokkal, független elemzőkkel és közgazdászokkal tárgyaltak.
Megbeszéléseikről befektetőknek összeállított, a hétvégén Londonban ismertetett beszámolójuk szerint az MNB alapállása továbbra is enyhítésre hajló, és a monetáris tanács tagjai folytatódó, fokozatos ütemű kamatcsökkentéseket látnak indokoltnak a jelenlegi 4,75 százalékos alapkamatszintről.

A monetáris testület tagjai hangsúlyozták a Barclays elemzőinek, hogy az éves inflációs ütem most már jelentősen elmarad az MNB 3 százalékos céljától, és így a tanács szerint számottevő mértékű további kamatcsökkentésre van mód úgy, hogy ezzel együtt is a pozitív tartományban maradjon a reálkamat.

A monetáris tanács tagjai elmondták, hogy folyamatosan figyelik a kamatcsökkentések piaci hatásait, de megítélésük szerint nem tűnik úgy, hogy az enyhítési lépéseknek kedvezőtlen hatásuk lenne a forintárfolyamra - áll a Barclays londoni elemzőinek ismertetésében.

A budapesti tárgyalásokról összeállított elemzésben nem szerepel MNB-kamatelőrejelzés, ám a Barclays korábbi prognózisai alapján a cég jelenlegi várakozása az, hogy a magyar jegybank a 3,50 százalékos alapkamat eléréséig nem állítja le a monetáris enyhítést. A Barclays londoni elemzői szeptemberre várják ezt az MNB-kamatszintet.

A City elemzői közösségében mindazonáltal megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen kamatszinten állhat meg az MNB monetáris enyhítési ciklusa.

A UBS bankcsoport - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató - londoni befektetési részlegének szakelemzői a tágabb értelemben vett európai felzárkózó térség monetáris kilátásairól befektetőknek összeállított új prognózisukban közölték, hogy az infláció, az adóskockázati mérőszámok és a makrogazdasági teljesítményadatok figyelembevételével az eddigi előrejelzésükben szereplő 4,25 százalék helyett most már alacsonyabb MNB-kamatmélypontot várnak a jelenlegi monetáris enyhítési ciklus végére.

Az UBS felülvizsgált előrejelzése is azonban a Barclays prognózisában szereplőnél valamivel magasabb, 3,75 százalékos MNB-kamatmélyponttal számol.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének jelenlegi alapeseti prognózisában még magasabb, 4,00 százalékos MNB-kamatmélypont szerepel. A ház várakozása szerint a magyar jegybank ezt a kamatszintet július végére éri el.

A JP Morgan londoni elemzői szerint is megvan azonban az esély arra, hogy az MNB később még tovább csökkenti alapkamatát, ha a forint addig nem gyengül eltúlzott mértékben.

A ház legutóbbi helyzetértékelése szerint az MNB enyhítési ciklusának egyetlen korlátja az, hogy a magyar jegybank valószínűsíthetően nem akarja negatív tartományba vinni a reálkamatot. A JP Morgan szakértőinek becslése szerint ennek alapján az MNB-alapkamat lehetséges legalsó szintje jelenleg 3,50 százalék körül látszik.

A Barclays londoni elemzői a budapesti tárgyalásaikról összeállított ismertetésükben kiemelik, hogy a magyar kormány fenntartotta az idei évre szóló, 0,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítő várakozását. Az elhangzott érvek szerint a növekedést támogató tényezők között lesz a mezőgazdasági termelésben várható bázishatás - tekintettel a gyenge tavalyi terméshozamokra -, a tervezett közvetlen működőtőke-beruházások, az MNB élénkítő célú finanszírozási programja, valamint az exportpiacok javuló kilátásai.

A kormány ugyanakkor tudja, hogy növelnie kell beruházási kiadásait a középtávú növekedési kilátások javításához - áll a Barclays ismertetésében.