A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülését követően nagy valószínűséggel 10 bázispontos alapkamat-vágást jelent be - véli Végh István, a Saxo Bank szakértője, aki szerint ezzel az alapkamat eléri a pszichológiai határt jelentő 2,5 százalékos szintet, amely a jegybank által hosszú időn át folytatott kamatcsökkentési sorozat végállomása lehet.

Ez megfelel az MNB álláspontjának, miszerint "az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja". Végh szerint ennek megfelelően, az MNB kedden várhatóan arra utaló jelzést ad, hogy a következő időszakban a jegybanki politikát a mindenkori makrogazdasági adatok és a környezetsemleges értékelése határozza meg.

A Saxo Bank elemzője továbbá úgy véli, hogy mivel márciusban az inflációs ráta rendkívül alacsony maradt, az MNB akár a kamatvágás folytatását is kilátásba helyezhetné arra az esetre, ha a jövőben felmerül a defláció megelőzésének igénye. A márciusi álláspont alapján jelenleg nincs deflációs veszély, a magyar gazdaság a makrogazdasági adatok tanúsága szerint kifejezetten jól teljesít, jelentősen csökkent a munkanélküliség és az üzleti szféra kilátásai javultak. Ilyen környezetben a jegybank számára a legjobb lépés a semleges iránymutatás.

Végh szerint nem lenne értelme kamatemelési kurzust bejelenteni akkor, amikor a más devizáknál az utóbbi hetekben tapasztalt ingadozás ellenére a forint árfolyama stabil, a befektetők kockázatvállalási hajlandósága pedig Európa- és világszerte változatlan.

A feltörekvő piacok valutái egyébként alapvetően jól tartják magukat, és ez most különösen igaz a közép-európai országok nemzeti valutáira, amelyeket más feltörekvőkhöz képest jóval kevésbé érintenek az Egyesült Államok pénzügypolitikájának, a monetáris enyhítés fokozatos kivezetésének következményei.

A CIB Bank elemzői szintén 10 bázispontos kamatvágást vár. Ugyanakkor nem tartják kizártnak azt sem, hogy korábbi előrejelzésükkel ellentétben az MNB nem jelzi egyértelműen, hogy véget ért a lazítási ciklus, és a piaci folyamatokat követve a későbbiekben még sor kerül kisebb mértékű kamatvágásra.