Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar falu program nem egyéves program, hosszú távon több területet is szeretnének fejleszteni. A konstrukció alapját vissza nem térítendő támogatások jelentik, a településeknek nem kell önerőt vállalniuk, és a szegényebb települések előnyt élveznek - ismertette Gyopáros.

2019-re három célterületet jelöltek ki: a közszolgáltatások fejlesztésére 75, a mellékúthálózat javítására legalább 50 milliárd forintot fordítanak, a "falusi csokkal" pedig a lakhatást segítik. Utóbbiról azt mondta, a kormány azokat a fiatalokat támogatja ezzel, akik gyermeket vállalva olyan falvakban szeretnének letelepedni, amelyeknek a népessége az elmúlt 15 évben nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.

A közszolgáltatások fejlesztése során bölcsődéket, óvodákat, orvosi rendelőket újítanak fel, illetve építenek - tette hozzá.

Gyopáros Alpár kitért arra is, a programmal meg szeretnék állítani a falvakból történő kivándorlást, valamint javítani szeretnék az ötezer lakos alatti települések életminőségét.

A kormánybiztos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, a fiatalok a jobb életminőség miatt inkább a városi agglomerációkban telepednek le, de van igény a falusi életre. Ezt mutatja az is, hogy a csokot eddig 90 ezer család igényelte, az igénylők egyharmada pedig falvakban vásárolt vagy épített házat - közölte.

Véleménye szerint jövőre akár mind a 2887 település nyerhet pályázatot, ha nem mindenki a maximális összeget pályázza. (Útikalauzból okosodhatnak a magyar települések.)