Nem ártana egy IMF-hitelkeret Magyarországnak (londoni elemzők)

"Messze jár" a magyar jegybank attól, hogy a forint védelme érdekében kamatemelésre kényszerüljön, mivel jelenleg egészen más a helyzet, mint a 2008-ban végrehajtott kamatemelés idején - vélekedtek új helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint ugyanakkor előnyös lenne egy új egyezség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
NAPI, 2011. október 19. szerda, 16:33
Fotó: Napi.hu

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közép-európai stratégái, akik nemrég tájékozódó körutat tettek a térség országaiban, köztük Magyarországon, tapasztalataikról Londonban összeállított elemzésükben közölték: budapesti látogatásuk után még erősebb az a meggyőződésük, hogy a piacok túlbecsülik egy forintvédő célú, rövid időn belül bekövetkező MNB-kamatemelés esélyét.

"Néhány befektető" a jelenlegi helyzetet a 2008. októberihez hasonlítja, amikor az MNB a forint védelmében kamatemeléshez folyamodott.

A Morgan Stanley közgazdászai szerint azonban "még az MNB is nagyon különbözőnek tartja a mostani helyzetet az akkoritól". Igaz, hogy a forint most még gyengébb, ám a bankok erősebbek, az állampapírpiac működik, és a jegybanknak kétszer akkora devizakészlete van az intervencióhoz, ha ez szükségessé válik.

Nem lesz vészkamatemelés

A ház szerint ez nem azt jelenti, hogy az MNB "semmilyen körülmények közepette" nem hajt végre "vészjellegű kamatemelést". Ez azonban "meglehetősen távolinak" tűnik, és csak akkor valószínű, ha a forintárfolyam volatilitása nagymértékben növekedne, és a forintárfolyam meredek kilengéseket mutatna, nem pedig akkor, ha az euró forintárfolyama egy adott szintet átlépne - vélekedtek a Morgan Stanley londoni elemzői.

Van az a szint

Más nagy londoni befektetési és elemzőházak véleménye szerint ugyanakkor van olyan árfolyamszint, amelyen már feltételezhető lenne az MNB-kamatemelés. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője - aki a héten átfogó előrejelzést állított össze befektetők számára a felzárkózó országcsoport jegybankjainak várható intervenciós és kamatpolitikájáról - közölte: az RBS korábban a 295-300 forintos eurósávot tartotta kamatemelési küszöbnek, a ház szerint azonban a devizahitelesek törlesztési terheinek enyhítését célzó kormányintézkedések nyomán ez a küszöb most már közelebb lehet a 320-325 forintos árfolyamsávhoz.

Az RBS felzárkózó piaci közgazdásza szerint ez ugyanakkor mozgásteret is jelenthet a piacnak ahhoz, hogy "próbára tegye az MNB elszántságát".

Egy másik nagy londoni pénzügyi elemzőház, a Capital Economics ugyancsak e héten Londonban ismertetett helyzetértékelésében közölte, hogy a cég közgazdászai Magyarországon és Romániában a gyenge növekedés ellenére látnak némi esélyt árfolyamerősítő célú védelmi kamatemelésre rövid távon, bár ezt csak "utolsó lehetséges eszköznek" tartják.

Kellene az az IMF-hitelkeret

A ház szerint valószínűvé válna az MNB-kamatemelés például akkor, ha a forint 310 fölé gyengülne az euróval szemben. A Morgan Stanley londoni elemzői a térségi látogatásról összeállított ismertetőjükben közölték: továbbra is erőteljes meggyőződésük, hogy előnyös lenne Magyarország számára egy IMF-csomag - akár egy elővigyázatossági hitelkeret, akár egy készenléti megállapodás formájában -, mert ez erősítené Magyarország védelmét, és megnyugtatná a piacokat a finanszírozási hozzáféréssel és a forint támogatási képességével kapcsolatban.

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint azonban úgy tűnik, hogy jelenleg "nagyon magas politikai akadályok tornyosulnak az IMF visszahívása előtt". A ház szerint, ha a helyzet gyorsan romlana, és a külföldiek a magyar kormánykötvények eladása mellett döntenének - például abban az esetben, ha a következő hetekben valamelyik hitelminősítő a befektetésre ajánlott szint alá rontaná a magyar adósosztályzatot -, akkor az MNB-nek kellene közbelépnie a kötvénypiac alátámasztására.

Az utóbbi napokban más citybeli elemzők részéről is elhangzottak olyan vélemények, hogy Magyarország számára kedvező lenne egy új IMF-egyezmény. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó térségi szakértői minapi budapesti tájékozódó látogatásukról Londonban kiadott ismertetésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy egy esetleges leminősítés súlyos következményekkel járhatna, mivel Magyarország nagyban függ a külföldi kötvénybefektetőktől.

A cég londoni elemzői szerint emiatt "igen kívánatos lenne" Magyarország számára egy elővigyázatossági IMF-program, ugyanis ez elősegítené a költségvetési szigorítás végrehajtását, ezzel csökkentené a kötvénypiaci tőkekiáramlás kockázatát, és "valószínűleg a leminősítés rizikóját is".

A leminősítés felé már mutatnak jelek

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői minapi értékelésükben felidézték, hogy a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben Magyarországra, és mindkét hitelminősítő ebben a hónapban tekinti át magyarországi adósbesorolásait.

A JP Morgan ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a két hitelminősítő a magyar gazdaság fő sebezhetőségi tényezői között tartja számon a magas külső adósságrátákat, a jelentős kitettséget egy esetleges európai recessziónak, valamint azt, hogy nincs olyan megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, amely óvhatná a magyar gazdaságot a globális piaci kilengésektől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.10.20 23:15

Én sem rajongok az IMF-ért.Nincs a világon olyan ország akit talpra állított volna,inkább a váltságot konzerválta.De kiebrudalni,durván,gorombán nyilatkozni róluk egy kormánynak nem ésszerű.Főleg most nem.Előbb-utóbb ismét rájuk szorulunk.A Fidesz gőzerővel ezen dolgozik hogy ez előbb legyen mint utóbb.
Mi csórók vagyunk,tehát akinek van pénze az minket bármikor,bármiben kioktathat.És mi nem tehetünk mást csak kussolhatunk mint a bukott diák!Miért???Mert rájuk vagyunk szorulva!Ők biztosítják ehhez a vegetáláshoz azt a kis pénzt.Mi magunk még erre is képtelenek lennénk.
Tudom súlyos szavak,de gondolkozzatok el ezen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vazulneni, 2011.10.20 19:42

@bogar511: Maga szerint a 3%-os IMF hitel rosszabb mint a 8%-os állampapír piac? A feltételekről meg csak annyit hogy a kutya adó, áfa emelés meg még kitudja mi, messze nem az IMF kérése volt!
"magyar nemzeti olajkincs" az hol van féreg uram?
"Tragédia esetén bármikor pénzzé tehető" Persze hogy milyen árfolyamon, az már más kérdés, ilyen mennyiségű MOL részvényt ki fog meg venni, az oroszok töredékért amennyiért eladták!
Nagy szám lenne 200 mrd Ft-ot bukni rajta!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.10.20 19:23

@bogar511: Hát a magyar olajpiac aztán roh.dtul szabályozva van!
394 Ft a benzin literenként!!
És az új munkatörvénykönyve szerint, pláne ami a közmunkások bérére fog vonatkozni lesznek olyanok akiknek az órabére lesz ennyi vagy kevesebb!
Nem jól van ez így! ezért nő a bűnözés,az elégedetlenkedők a tüntetők száma és akik elhagyják az országot!

Mert visszafele fejlődünk a rabszolgaság felé és ebben a fidesz nagyon is közrejátszik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.10.20 13:19

@Jhony: Az IMF itt kuncsorog, hogy vegyünk a pénzéből. Hol van itt elszigetelődés? Az üzletben egyébként ilyen nincs. Megsértődés sincs. Ha veszel a pénzéből és úgy látja, jó fizető adós vagy, kínálja. Most is ezt teszi. Teljes gőzzel.
MOL: Természetesen (nemzetközi) részvénytársaság. A magyar nemzeti olajkincs feldolgozói. Emelett sikeres multi. A kormány ezen keresztül tudja szabályozni a magyar olajpiacot. De jó befektetés. Tragédia esetén bármikor pénzzé tehető. Sokkal jobb, mint az IMF pénze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.10.20 13:08

@bogar511: Nem kell felvenni hitelt az IMF-től, ezzel egyetértek de nem kell elszigetelődnünk.
A MOL nem nemzeti vagyontárgy!!! Nem AZ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html