Problémás a magyarok egészségtudatossága, szinte tolmács kell az orvoshoz, a kapott információk értelmezéséhez és alkalmazásához  - derül ki egy nyáron elvégzett felmérésből, amelyben 3 fő területen mérték a lakosság készségeit az egészséggel kapott információk megszerzésére, azok megértésére, és a saját életükben való alkalmazására. Kilenc országból - ahol elvégezték a vizsgálatot - csak a bolgár eredmények rosszabbak szignifikánsan a magyarnál, az osztrákok és a spanyolok egészséggel kapcsolatos tudása a magyarokéhoz hasonló - mutatta be a kutatás eredményeit Kun Eszter kutatási igazgató.

Az egészségtudatosság mérése és fejlesztése világszerte egyre inkább előtérbe kerül, miután a terápiát nem követő betegek komoly többletköltséget jelentenek az egészségügyi költségvetéseknek.

Alapdolgok is gondot okoznak

A felmérést 2015 nyarán, ezerfős reprezentatív minta (16 év feletti lakosság) személyes megkérdezésével végezték, s három alterületen vizsgálták a válaszadók egészséggel kapcsolatos kompetenciáit. A válaszokból kiderült, sokaknak okoz gondot az egészségügyi rendszerben való tájékozódás. Az egészséggel kapcsolatos információkhoz még csak hozzájutott a válaszadók csaknem fele, az információkat feldolgozni és értékelni azonban már csak 42 százalékuk képes.

Elolvassák a címkét, de értelmezni nem tudják

A megkérdezettek mintegy fele nem tudja megítélni a betegségéről a médiából szerzett információik megbízhatóságát. Csaknem ugyanennyien nem tudják, mikor van szükség második orvosi véleményre, s több mint egyharmaduk a különféle kezelések előnyeinek és hátrányainak összevetését illetően is tanácstalan. Több mint egyharmaduknak nehézséget okoz eldönteni, mely védőoltások szükségesek. Az élelmiszerek címkéinek értelmezése a megkérdezettek 42 százalékának nem megy egyszerűen.

A kutatás tanulsága szerint a társadalom kettészakad. Van egy jól körülhatárolható része a társadalomnak, akik csak nagyon korlátozott készségekkel, képességekkel rendelkeznek. A limitált egészségtudatosságúak több mint 80 százalékának komoly nehézséget jelent az egészséggel kapcsolatos információk megtalálása, több mint 60 százalékuknak a megszerzett információk megértése, s több mint 90 százalékuk képtelen értékelni, feldolgozni az egészséggel kapcsolatos információkat.

Koltai Tünde, a Magyarországi Betegszervezetek Országos Szövetsége elnöke nemzetközi adatokkal támasztotta alá a betegedukáció szükségességét: az egészségügyi kassza 3-5 százaléka, évi 50-60 milliárd forint megspórolható csak a magával terápiahűség javulásával.