Nem beszélünk egy nyelvet az orvossal

Nagyon alacsony szintű a magyarok egészségtudatossága, pedig az éves egészségügyi kassza 3-5 százalékát, évi 50-60 milliárd forintot hozhatna csupán az, ha a betegek tartósan betartanák az orvosi utasításokat - derül ki a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatásából.
Szepesi Anita, 2015. december 4. péntek, 16:35
Fotó: Napi.hu

Problémás a magyarok egészségtudatossága, szinte tolmács kell az orvoshoz, a kapott információk értelmezéséhez és alkalmazásához  - derül ki egy nyáron elvégzett felmérésből, amelyben 3 fő területen mérték a lakosság készségeit az egészséggel kapott információk megszerzésére, azok megértésére, és a saját életükben való alkalmazására. Kilenc országból - ahol elvégezték a vizsgálatot - csak a bolgár eredmények rosszabbak szignifikánsan a magyarnál, az osztrákok és a spanyolok egészséggel kapcsolatos tudása a magyarokéhoz hasonló - mutatta be a kutatás eredményeit Kun Eszter kutatási igazgató.

Az egészségtudatosság mérése és fejlesztése világszerte egyre inkább előtérbe kerül, miután a terápiát nem követő betegek komoly többletköltséget jelentenek az egészségügyi költségvetéseknek.

Alapdolgok is gondot okoznak

A felmérést 2015 nyarán, ezerfős reprezentatív minta (16 év feletti lakosság) személyes megkérdezésével végezték, s három alterületen vizsgálták a válaszadók egészséggel kapcsolatos kompetenciáit. A válaszokból kiderült, sokaknak okoz gondot az egészségügyi rendszerben való tájékozódás. Az egészséggel kapcsolatos információkhoz még csak hozzájutott a válaszadók csaknem fele, az információkat feldolgozni és értékelni azonban már csak 42 százalékuk képes.

Elolvassák a címkét, de értelmezni nem tudják

A megkérdezettek mintegy fele nem tudja megítélni a betegségéről a médiából szerzett információik megbízhatóságát. Csaknem ugyanennyien nem tudják, mikor van szükség második orvosi véleményre, s több mint egyharmaduk a különféle kezelések előnyeinek és hátrányainak összevetését illetően is tanácstalan. Több mint egyharmaduknak nehézséget okoz eldönteni, mely védőoltások szükségesek. Az élelmiszerek címkéinek értelmezése a megkérdezettek 42 százalékának nem megy egyszerűen.

A kutatás tanulsága szerint a társadalom kettészakad. Van egy jól körülhatárolható része a társadalomnak, akik csak nagyon korlátozott készségekkel, képességekkel rendelkeznek. A limitált egészségtudatosságúak több mint 80 százalékának komoly nehézséget jelent az egészséggel kapcsolatos információk megtalálása, több mint 60 százalékuknak a megszerzett információk megértése, s több mint 90 százalékuk képtelen értékelni, feldolgozni az egészséggel kapcsolatos információkat.

Koltai Tünde, a Magyarországi Betegszervezetek Országos Szövetsége elnöke nemzetközi adatokkal támasztotta alá a betegedukáció szükségességét: az egészségügyi kassza 3-5 százaléka, évi 50-60 milliárd forint megspórolható csak a magával terápiahűség javulásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kopacs, 2015.12.05 14:42

@enapi:
A hozzászólásod azt sejteti, hogy Te a másik oldalon állsz. A magyar ember - Tóthók, Svábok, Zsidók, Horvátok, Szerbek, Szlovákok, Magyarok, Székelyek, mind hülyék szerinted ! Persze nemcsak betegként hanem mindig. Azt írtam, hogy az orvosok nem adnak rendes tájékoztatást, a gyógyszerészek szokták a szedési javalatot ráirni a gyógyszeres dobozra. Mert az orvosoknak a beteg csak nyűg, hiszen beteg nélkül is megkapja a fizetését, a fűtést, a világítást stb. Csak a paraszolvencia miatt tűrik meg a beteget - olyan is az ellátás. Az orvosi hozzá állás.
Válatni kéne, a beteg a saját befizetéseinek számlájáról maga szabadíthassa fel azt az összeget amit a gyógyítására szán. Szünjön meg az én pénzem központi elosztása, a munka nélküli biztos kifizetések. Az a PÉNZ AZ ÉN PÉNZEM, azt szeretném én kezelni.
Amig beteg nélkül is megkapja az eű a pénzét, nem lesz változás. Sőt egyre rosszabb lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2015.12.05 06:07

@kopacs: Ki más lenne a hibás?...
Elmondják, felírják, a gyógyszeres dobozban ott a tájékoztató.
Helyette: nem váltja ki, nem szedi be nem úgy szedi.
A cikk arról szól - elég finoman - , hogy a magyar betegek mennyire tudatlanok.
Uniós átlagban az utolsók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2015.12.05 02:21

Ebben nem az emberek a hibásak. Sok évtizede már, hogy megy a ködösítés, a mellébeszélés, és az orvosi titkolódzás. Az orvosok nem őszinték, de lelketlenek. Csak a pénz érdekli őket, az én pénzem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rasalmatai, 2015.12.04 17:51

Nekem nagyon gyanús, hogy az orvosok és az utolsó kenetet feladó pap egy nyelven beszél. Ráadásul az is egy holt nyelv, a latin!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html