Nem bír talpra állni a forint az IMF-es híráradatban

A csütörtök délutáni hirtelen gyengülés után estig csak korlátozottan tudott visszaerősödni a forint, ma reggel pedig újra kisebb gyengülés mutatkozik amellett is, hogy az utóbbi napok ellentmondásos kommunikációja folytatásaként ma reggel Orbán Viktor kormányfő azt nyilatkozta: lesz IMF-megállapodás. Közben külföldön kitartóan optimista a befektetői hangulat, ez pedig korlátozhatja a magyar piacok esetlegesen folytatódó gyengélkedését is. Délután kiemelten fontos amerikai makroadatok érkeznek.
portfolio.hu, 2012. szeptember 7. péntek, 08:56
Fotó: Napi.hu

Tegnap átmenetileg 289 forintig szaladt az euró jegyzése a miniszterelnöki kijelentésre, majd estig 286 körülig tudott visszaerősödni a magyar fizetőeszköz. Ma reggel 286-288 között hullámzott a kereskedés, fél 9-kor 287,5 körül járt a kurzus. Nem tudott tehát egyelőre talpra állni a magyar fizetőeszköz.

A régiós mezőny közben igencsak szétvált: hiszen a tegnapi forintesés mellett a zloty és a cseh korona is lendületesen erősödött az euróval szemben, amelyben a régión belüli pozícióátrendezések bizonyára fontos szerepet játszottak.

Az euró kitartóan erős a jó nemzetközi hangulatban részben amiatt, mert az EKB felőli, korlátlannak, de sterilizáltnak hirdetett kötvényvásárlási program a fizetési övezetbe vetett befektetői bizalmat alapjaiban növelhette. Ezt jelzi például az, hogy a svájci frank harmadik napja egyre inkább távolodik az 1,20-as árfolyamküszöbtől az euróval szemben, azaz a frank gyengül, az euró erősödik (kevésbé van igény a menedéknek tekintett frankra).

Az euró a dollárral szemben is kitartóan erősnek mutatkozik (1,2620-1,2650 között ingadozik) és az egy éves csökkenő trend megtörése is egyre reálisabbnak tűnik, amelynek lehetőségére már tegnap reggel felhívtuk a figyelmet. A témában feltehetően döntő fontosságú lesz a délutáni amerikai átfogó munkaerőpiaci jelentés, az ugyanis a jegybanktól várt újabb eszközvásárlási program (QE3) rövid távú esélyével kapcsolatban hordoz üzenetet. A szerdai vártnál jóval jobb ADP-adat azt vetíti előre, hogy ismét lendületesen bővült a foglalkoztatottság az egész gazdaságban, ez pedig nem tenné szükségessé a Fed-től az újabb beavatkozást, így a dollárt ez elvileg erősítené (nem törne meg a csökkenő EUR/USD trend).

A dollár és a svájci frank gyengélkedése az euróval szemben nem látványos a forinttal szembeni jegyzésekben, mivel a forint is gyengült. A dollár/forint kurzus 227,5 körül, a frank/forint kurzus 238 körül ingadozott ma reggel a bankközi piacon. Ma a befektetők világszerte az említett amerikai munkaerőpiaci adatokra fókuszálnak, és esélyes, hogy a nagy emelkedés után némi profitrealizálás jön már ma, vagy hétfőn, a keddi német alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatos óvatosság miatt (ESM válságkezelő alap összhangban van-e a német alkotmánnyal).

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.09.07 11:35

Orbán Viktor tavasz óta mondogatja kb. kéthetente, hogy a forint árfolyama ingadozni fog. Ebben nem tévedett.
Lehet, hogy az IMF egy mondatot mondott, de a híráradat van vele kapcsolatosan. Most nem tévedett a napi.hu.
Vannak napok mikor nem tévednek a tévedhetetlennek hittek sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.09.07 11:27

Az IMF egyetlen mondatot mondott. Milyen híráradatról van akkor szó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.09.07 10:55

Köszönjük fidesz, köszönjük ov! ez aztán a szakértő kommunikáció? Mennyit kaptak a shortolóktól?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html