BUX
40021

Nem bírnak leszakadni Orbánról külföldön - hétfőn ezzel került a lapokba

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde kapcsán a Nyugat-Európában üldözött keresztényekről közölt kommentárt hétfőn a wpolityce.pl című lengyel konzervatív hírportál.

Dzindzisz Sztefan, 2017. február 13. hétfő, 12:52

Grzegorz Górny cikke szerint "bár a kommentátorok egy része intellektuális provokációnak fogta fel az Orbán Viktor évértékelőjében elhangzottakat", miszerint Magyarország befogadhatná a Nyugat-Európában üldözött keresztényeket, "egyáltalán nem irreális forgatókönyvről van szó". A történelem során sokszor előfordult, hogy vallási üldözés miatt nagy csoportok döntöttek hazájuk elhagyásáról - írta Górny, példaként hozva a közel-keleti keresztények jelenlegi kivándorlását is - írja az MTI.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint a bécsi székhelyű Európai Keresztényellenes Türelmetlenséget és Diszkriminációt Megfigyelő Központ jelentéseire utalva, a kivetett pénzbírságok, munkahelyről való elbocsátások, letartóztatások példáit sorolva, Górny leszögezte: évek óta növekedő tendenciát mutat a keresztények hátrányos megkülönböztetése a nyugat-európai társadalom és politikai vezetés részéről. (Orbán beszéde más országokban is téma volt. Erről itt írtunk bővebben.)

Lengyelország vagy Magyarország esetében a jelentések nem számolnak be ilyen esetekről, ezért "teljességgel elképzelhető", hogy a nyugati országokban üldözött keresztények Közép-Európába menekülnek. "Nemcsak Magyarország, Lengyelország is tárt karokkal fogadhatná őket" - vélte az író, utalva a vallási türelmesség ottani hagyományára. A lengyel nemesi köztársaságot nemhiába hívták "máglyamentes országnak", ma pedig "a politikai korrektség terrorától mentes" országgá válhat - fogalmazott Górny.