Nem böjtölhet akárki - figyelmeztet a dietetikus

A böjtre is fel kell készülni, testileg és lelkileg is - emelte ki Antal Emese dietetikus az M1 csatorna szombat reggeli műsorában az MTI szerint. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy nem böjtölhet mindenki, minél szigorúbb ugyanis a böjt, annál többféle hiányállapot jelentkezhet, ami a gyerekeknél és az időseknél gondot okozhat.
Szabó Zsuzsanna, 2018. február 17. szombat, 11:02
Fotó: Shutterstock

A szakértő, akit a húsvét előtti negyvennapos böjttel kapcsolatban kérdeztek, azt mondta: nem annyira drasztikus az az egyházi előírás, amely szerint hamvazószerdán és péntekenként lehetőleg húsmentesen kell étkezni, valamint oda kell figyelni a mértékletességre.

Vannak viszont olyan felekezetek, amelyek azt mondják: egy nap csak egyszer lehet enni. Ez a szakértő szerint táplálkozástudományi szempontból nézve nem jó, a szervezetnek ugyanis károsabb lehet, ha az egy étkezéskor nagyobb mennyiséget fogyaszt az ember.

Antal Emese felhívta a figyelmet arra is, hogy nem böjtölhet mindenki, az idősekre és a gyerekekre pedig külön oda kell figyelni. Minél szigorúbb a böjt, annál többféle hiányállapot jelentkezhet, ami a gyerekeknél fejlődési zavarokat, szellemi visszamaradottságot, koncentrációs problémákat okozhat - hangsúlyozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK