A minimálbér mellett a nyugdíjakat és más családi ellátási díjakat is rendezni kell - reagált közleményben a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a Pénzügyminisztérium pénteken - december 20-án - közzétett elemzésére, miszerint a novemberi adatok alapján a tavalyihoz képest jelentősen nőtt a kormány bevétele.

A MASZSZ ezért az eddigieknél is határozottabban szorgalmazza a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) mielőbbi összehívását, hogy érdemben tárgyalhassanak végre a béremelés mértékéről.

Most, hogy a PM nyilvánosságra hozott elemzéséből is kiderült, a tavalyinál jóval dinamikusabban nőtt az államháztartási bevétel, a Magyar Szakszervezeti Szövetség még inkább indokoltnak tartja a kétszámjegyű, legalább 10 százalékos - akár ennél is több - béremelést.

Ezzel azonban nem éri be a mintegy 130 ezer embert képviselő szakszervezeti szövetség, a közzétett számok alapján határozottan állítja, ebből a pluszból már kell, hogy jusson nyugdíjemelésre, a családi pótlékok rendezésére, a GYES, az árvaellátás és az otthonápolási díj rendezésére is - szögezte le Kordás László. A MASZSZ elnöke mindezt azzal támasztotta alá, hogy a PM részletes jelentéséből is egyértelmű: jól jártak a vállalkozók és a kormány is.

A jelentős növekedésből kell, hogy jusson a minimálbérért dolgozóknak és mindazoknak, akiket évek óta háttérbe szorít a kormány - mondta Kordás. Ehhez azonban minél előbb össze kell hívni a VKF - jelentette ki, hozzátéve, hogy a szövetség kész a tárgyalásokra, az egyeztetésekre.

A közlemény felhívja a figyelmet a bérek között tátongó óriási szakadékra is, amelynek kialakulása és évek óta tartó konzerválása mindenképpen a kormány és a vállalkozók felelőssége. A MASZSZ megrendelésére a Policy Agenda idén is kimutatta: döbbenetes a béregyenlőtlenség, s ezt a torz helyzetet az egykulcsos adórendszer is konzerválja.

A legjobban kereső, alig több mint 400 ezer ember - a munkavállalók 10 százaléka - tavaly annyit vitt haza, mint az alacsony jövedelműek kétharmada, csaknem 2,8 millióan. Másfél millióan azonban a létminimum összegénél, 94 820 forintnál is kevesebbet keresnek havonta.

-Elérkezett az idő, hogy ezt a végtelenül igazságtalan helyzetet rendezze a kormány, hiszen éppen most adta hírül, hogy a vártnál jelentősebb többletre tett szert. Ebből a munkavállalóknak is jár. Most ők következnek - jelentette ki határozottan Kordás László.