Nem csupán a brit külügyminisztérium utasította rendre a magyar kormányt azért, mert a bevándorlással kapcsolatos egyik propagandaanyagában azt állítja, hogy Nagy-Britannia városaiban no-go zónák vannak, ahova a helyiek az ellenséges menekültek miatt nem tehetik be a lábukat - írja a Financial Times (FT).

Bejárta a világsajtót az a szórólap, amelynek Európa-térképén London, Brüsszel, Marseille, Berlin és Koppenhága helyét csúfítják el piros pontok, amelyek azt jelzik, hogy ezekben a nagyvárosokban ilyen városrészek találhatók.

Össztűz a magyar külügyre

A briteknek különösen rosszul jött a magyar kormány hazudozása, miután egy civil szervezet arra figyelmeztette a londoni vezetést, hogy a Brexit-népszavazás után veszélybe került a szigetország imázsa, amely szerint toleránst népek lakják az Egyesült Királyság országait.

Az FT hivatalos körökből úgy értesült, hogy Franciaország, Dánia, Belgium és Svédország illetékesei is elbeszélgettek Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel arról, hogy a propagandaanyag tudatosan félretájékoztatja olvasóit arról, hogy országaik milyen tapasztalatokat szereztek a migrációval kapcsolatban.

Bocsánatkérés a lódításért

Budapest azt állítja, hogy 900 no-go zóna van Nyugat-Európában, illetve hogy a bevándorlás miatt alig lehet fenntartani a fogadó társadalmak értékrendjét. Ezzel gyakorlatilag megismétli az amerikai konzervatív Fox News tévéállomás kommentátorának egyik tavalyi állítását.

Eszerint olyan településeken vannak no-go zónák Európában, amelyekben nagy létszámú muszlim közösségek élnek. Az angliai Birminghamet egyenesen teljesen muszlimnak minősítette, ahova csak e vallás követői léphetnek be. A Fox News ezt követően bocsánatkérésre kényszerült.

Fejezzék be!

Akár csak a brit külügy az FT-nek nyilatkozó francia tisztviselő is leszögezi, hogy országában nincsenek no-go zónák, azaz a törvényeknek Franciaország minden négyzetcentiméterén érvényt tudnak szerezni.

Egy svéd tisztviselő emlékeztetett arra, hogy először áprilisban jelezték kifogásaikat a magyar kormány hasonló tartalmú kommunikációjával kapcsolatban. Ez volt az első eset, amikor egy közfinanszírozású magyar internetes oldal előjött ezekkel az állításokkal. Svédország bárdolatlannak tartja, hogy az EU-tagország ilyen viselkedést tanúsít egy másik uniós állammal szemben.

Orbán szondázik

Az FT úgy értékeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a bevándorlóellenes népszavazással teszteli újraválasztásának esélyeit harmadik kormányzati ciklusára. A közvélemény-kutatások szerint a magyarok nagy többsége támogatja a kormány elutasító álláspontját az október 2-ai referendumon.