Szavai szerint ő nem tud mit kezdeni azokkal az igényekkel, hogy a kormánynak egyszerre kellene megoldani a mélyszegénység, az alacsony beruházási ráta, a magas adóék és a többi problémát - tudósít az Index.. A növekedési fordulat viszont már megtörtént, és Magyarország sérülékenysége is csökkent, biztosított az államtitkár. Beszélgetőparnterei nagyon nem értettek egyet vele.

Tőke is kellene, nem csak papíron emelkedő foglalkoztatottság - mondta Király Júlia, az MNB volt alelnöke. Lehet, hogy jól nézett ki a legutóbbi magyar negyedéves növekdési szám, de ami igazán számít, az a potenciális növekedés, tehát a tőke, a munka és a hatékonyság változása. Ebből a szempontból még mindig nagyon rosszul állunk.

És miért nincs tőke? Mert a pénzügyi közvetítő rendszer problémáit nem sikerült megoldani - utalt Király arra, hogy a bankok még a növekedési hitelprogrammal együtt sem növelik hiteálállományuk, sok évvel a válság után sem. Igazán kiugróan csak az állami beruházások élénkülnek. Nagyon fontos a bizalom is, márpedig ebből a szempontból is gyengén teljesítünk Király szerint.

Lehet beszélni bizalomról és ilyesmikről, de nem ez az oka a magyarországi beruházások gyengélkedésének - mondta erre Orbán, aki szerint is gond, hogy nettó megtakarítóak a vállalatok, tehát hogy nem költenek pénz. Mivel a belső kereslet a válság idején összeomlott, a nagy kapacitással termelő cégek veszteségesek lettek, nem tudtak alkalmazkodni a gyenge helyzethez. A külföldi cégek leányvállalatai sem tudtak így több tőkéhez jutni, hiszen ki akarná pénzzel tömni a veszteséges leánycégeit. Mivel a vállalatoknál hatalmas a fix költségek aránya, ezért csak a növekedéssel tudnak újra nyereségessé válni. De a növekedési fordulatot már látjuk, ezért a probléma megoldódik . zárta rövidre mondanóját Orbán.

Olyan volt a kormány utóbbi négy éve, mint amikor egy operaelőadásban végig, négy órán keresztül csak fortissimo szólam menne - mondta a beszélgetésen Bod Péter Ákos egyetemi tanár. Ezen mindenképp változtatni kell a következő négy évben. Szerinte is nagyon lassú a magyar növekedési pálya, és mivel az állam láthatóan nem akarja csökkenteni az adóterhelést, nem is lehet elképzelni, hogy hogyan tudna újra jelentősebben felgyorsulni. Az államadósság annak ellenére nem csökkent érdemben, hogy a kormány egy jelentős megtakarítást is felélt.

A bizalmat javítani elvileg nagyon egyszerű lenne, mivel a befektetők nagyon gyorsan felejtenek - mondta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. fb-elnöke. Korábban a piacok "verték ki belőlünk" az alkalmazkodást, akkor sem a saját remek döntéseink miatt jutottunk ide. Most viszont nagyon hibás az a kormányzati elképzelés, amely Magyarországból "Európa összeszerelőüzemét" szeretné létrehozni, mivel vannak sokkal nagyobb hozzáadott értéket termelő iparágak is, mint a feldolgozóipar.

Nem csökkent Magyarország sérülékenysége, vagy legalábbis ez nagyon kérdéses - mondta Király, aki szerinte azért volt fontos több válságos helyzetben is kamatot emelni, mert azelőtt a forint irtózatos sebességgel zuhant. Az, hogy most nem szakadhat-e be ennyire a forint külső sokk esetén, egyáltalán nem biztos - mondta a volt MNB-alelnök.