Nem elég a hideg, még egyet üt rajtunk a tél - megszólalt az OMSZ

Az OMSZ hétfőre 3, keddre pedig 11 megyére adott ki riasztást havazás miatt, miközben hófúvás okán hétfőre 11, keddre pedig már 15 megyére érkezett riasztás. Ám ez nem minden: a meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzést is kiadott az extrém hideg és a viharos szél miatt a hét első napjaira.
K. Kiss Gergely, 2018. február 26. hétfő, 10:14
Fotó: Pixabay

Havazás: hétfőn dél felől havazás kezdődik, éjfélig délnyugaton, délen 5 cm körüli vagy helyenként efeletti igen laza szerkezetű porhó hullhat, másutt (északon kisebb valószínűséggel) helyenként lepel-2 cm hó valószínű - írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hófúvás: A hóval borított tájakon az olykor erős (45-60 km/h) északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat. Hétfő délutántól, estétől az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

Extrém hideg: A legalacsonyabb hőmérséklet ma reggelig, illetve az előttünk álló éjszaka az Északi-középhegység térségében és esetleg a Dunántúl nyugati részén helyenként -15 fok köré csökkenhet.

Viharos szél: A Bodrogköz térségében kis területen a legerősebb széllökések 65 km/h körül alakulhatnak északkeleti irányból.

Országos előrejelzés

Hétfőn dél felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délután már főként az ország déli területein hószállingózás, havazás is várható. Az északkeleti, északi szél többfelé erős, néhol viharos lesz, így a Dunántúlon hófúvásra is számítani kell. A csúcshőmérséklet -1 és -8 fok között valószínű, keleten lesz enyhébb az idő. Késő estére -5 és -11 fok közé hűl le a levegő.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, csupán estefelé kezd nyugaton szakadozni a felhőzet. Több helyen várható havazás. Az északi szél helyenként megerősödik, a hóval borított tájakon hófúvást okozva. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és -9 fok között alakul.

HOZZÁSZÓLÁSOK