Az államilag támogatott helyek csökkentése miatt az alapképzésnél 30 százalékkal visszaesett a jelentkezők száma a SZIE GTK Budapesti Képzési Helyén (SZIE GTK BKH), viszont a mesterszakokra felvételizők száma ugyanilyen arányban nőtt, így a pótfelvételizőkkel együtt nagyjából ugyanannyi hallgatója lesz majd a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (SZIE GTK) Budapesti Képzési Helyén, mint tavaly: körülbelül 900 fő - mondta Guth László budapesti képzésekért felelős dékánhelyettes. Budapesten az alapképzési szakokon nagy a verseny a hallgatókért, hiszen egy állami főiskola, tíz magánfőiskola, és három egyetem folytat gazdálkodási szakterületen képzést.

A mesterszakok esetében viszont a kínálat túl kicsi: Budapesten csak három egyetemen, a Szent István Egyetemen, a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indulnak egyetemi szintű mesterszakok - mondta Guth. Az érdeklődés a mesterszakok iránt folyamatosan nő, nem csak azért, mert egyre többen végeznek az alapszakokon, hanem azért is, mert a fiatal munkavállalók és a munkaadók is felismerik a mesterképzés jelentőségét, amely egyre inkább alapfeltétele a vezető pozíciók megszerzésének. Mivel a vállalatok is elismerik a mesterszakos diplomát, a munka mellett végezhető levelező szakok a legnépszerűbbek. A legtöbben a vezetésszervezés, a logisztikai menedzser, az emberi erőforrás tanácsadó és a marketing mesterképzésre jelentkeznek. A jelentkezők 70 százaléka budapesti, a vidéki diákok az ország legtávolabbi pontjaiból érkeznek, és azért választják Budapestet, mert szinte csak a fővárosban van esélyük diplomaszerzés után munkát vállalni - mondta Guth.

A SZIE GTK által meghirdetett önköltséges képzésre enyhén nőtt a kereslet a tavalyihoz képest - mondta Tóth Tamás általános és oktatási dékánhelyettes. Ugyanakkor az államilag támogatott helyek csökkenése jelentős mértékben érintette a kart, hiszen a gazdálkodási képzési területen a meghirdetett férőhelyből mindössze 10 volt államilag támogatott, miközben az előző évben fele-fele arányban kínáltak államilag támogatott és önköltséges szakokat. A pótfelvételin 19 önköltséges szakra lehet jelentkezni, és körülbelül 200 újonnan felvettre számítanak. Az általános felvételi eljárásban a turizmus-vendéglátás, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök alapszakok voltak a legnépszerűbbek. A SZIE GTK összesen négy képzési helyen indít szakokat: a képzések 80 százalékát Gödöllőn, a többit Budapesten, Békéscsabán és Csíkszeredán. Csíkszeredán vidékfejlesztő képzés indul, a romániai városban nem csak önköltséges, hanem harminc államilag támogatott helyre is várják a környéken élő magyar jelentkezőket a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök mesterszakra. Békéscsabán a vezetésszervezés mesterszakra lehet jelentkezni augusztus 10-ig, a pótfelvételi határidejéig.