Nem elég óvatos az MNB? - Továbbgyűrűzik az árrobbanás?

Ellentétes véleményen vannak a jegybanki kamatról döntő testület és a agrárszakemberek a mezőgazdasági áremelkedések következő évekre ható inflációs kockázatáról.
NAPI, 2007. szeptember 25. kedd, 08:05
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.

A monetáris tanács ugyan jelezte, hogy ezentúl rajta tartja a szemét az élelmiszerárak alakulásán, ezzel együtt nem süt át az aggodalom a tegnapi kamatcsökkentést kísérő kommentárjukon. A mezőgazdasági és élelmiszerárak monetáris tanács által említett tovagyűrűző hatásával agrárágazati szakértők szerint azonban igenis számolni kell. Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója szerint ez most valóban realitás, mivel a gabonaárak megduplázódtak és az árhatás valóban továbbmegy az élelmiszerláncon. A tendenciát ráadásul egy sor egyéb rendkívüli tényező is erősíti, amelyek nemcsak Magyarországon, hanem világszerte generálják a mezőgazdasági tömegtermékek áremelkedését (Napi Gazdaság, 2007. szeptember 10., 8. oldal). Ezt a hatást már a KSH is kimutatta, megállapítva, hogy 2007 augusztusában az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9 százalékkal emelkedtek 2006 augusztusához viszonyítva.

Az ez év szeptemberihez képest még az idén további, 10-15 százalékos átlagos élelmiszerár-emelkedést emlegetnek a prognózisokban, ez persze differenciált, a szakágazatok szerint eltérő mértékű lehet. Nagy kérdés persze, mennyire tud majd begyűrűzni az árhatás a húsárakba, amelyek az uniós átlagos árakhoz viszonyítva emelkedhetnének még, a vásárlóerőt alapul véve azonban már most sem nevezhetők karcsúnak. Utóbbi viszonyítás is oka annak, hogy bár az idei kukorica - amelyet éppen törnek - drágább lesz, mint a tavalyi, a takarmányárakba begyűrűző áremelkedést az állattartók nem biztos, hogy teljes mértékben érvényesíteni tudják majd a húsárakban a kereskedőkkel szemben.
Az elemzők mindenesetre tovagyűrűző hatásra készülnek, legalább a gabona-hús termékpályákat érintő területeken. A sertésnél a drágulást némiképp visszafoghatja az import, a baromfinál és a tejnél azonban nem, utóbbiakból ugyanis Európa-szerte hiány van. Mértékadó nemzetközi előrejelző műhelyek szerint ráadásul a mezőgazdasági termékek áremelkedése az elkövetkező években is folytatódni fog.

A drágulás üteme a külföldi elemzők szerint a világpiacon idén és az előttünk álló két-három évben - tehát éppen a monetáris tanács által figyelt időhorizonton - lesz gyorsabb ütemű, majd mérséklődik a prognózisok szerint. A kereslet növekedésével lehet ugyanis számolni, amivel a világpiaci kínálat felveszi majd a lépést. A hazai előrejelzések alapján a magyarországi áremelkedés jövőre is fennmarad, s így - bár a mezőgazdasági alapanyagok árának ugrásszerű emelkedésén már túl vagyunk - a jövő évtől is tartós, de az idei őszinél lassúbb élelmiszerár-növekedésre kell a fogyasztóknak felkészülniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK