Nem érdekli a pártokat a devizahitelesek sorsa

Mi lesz a devizahitelesek sorsa, ha a különböző pártok nyernek? - ennek a kérdésnek járt utána a Policy Agenda.
Napi.hu, 2014. március 19. szerda, 10:13
Fotó: Napi.hu

Tavaly év végén a lakosságnak 1751 milliárd forint devizahitele volt, aminek a 34 százalékát fizették késve. Ez az érték 2010 még "csak" 28 százalék volt, de a legnagyobb gondot mégsem ez jelenti, hanem az, hogy az elmúlt négy évben az egy éven túli tartozások aránya 2-ről 11 százalékra nőtt - írja az Policy Agenda.

A történethez hozzátartozik, hogy a mostani ciklusban összességében csökkent a devizahitelesek száma, mégpedig 349 ezerről 231 ezerre. A szervezet szerint jelenleg mintegy 80 ezer olyan szerződés lehet, ahol már csak késve, vagy egyáltalán nem tudnak fizetni. Ugyanakkor a "jó adósok" között is a folyamatok azt mutatják egyre többen kerülnek bajba, így kb. 150 ezer család számára biztosan kell valamilyen megoldás.

Alig van valami elképzelés

Bár a probléma rendkívül sok magyar gondjait növeli, a devizahitelezés az országos listát állító pártok 61 százaléka számára egyáltalán nem probléma, hiszen 11 szervezet nem hogy program szinten, de még említésként sem foglalkozott a kérdéssel. - olvasható a Policy Agenda elemzésében.

A maradék 7 országos listát állító párt is csak néhány kivétellel próbál megoldást ajánlani a választóknak. Ezek között van teljességgel vállalhatatlan (Haza nem eladó mozgalom teljes hitel elengedési javaslata), vagy van csak a problémát érintő elképzelése (LMP: kamatszámítás módjának szabályozása).

Ugyanakkor sem a Fidesz-KDNP, sem a legnagyobb kihívója, a Kormányváltás baloldali szövetség sem állt elő konkrét javaslattal, miközben a következő parlamentnek biztosan szembe kell néznie ezzel a problémával. Ez pedig tovább növeli a bizonytalanságot az érintettekben, és mutatja, hogy a mostani kampány nem a programokról szól.

Egyéb gondok
A válság óta Magyarországon 31 százalékkal emelkedett meg a forint euróhoz képesti árfolyama. Ebben a tekintetben a versenytársainkhoz képest (Csehország, Lengyelország, Románia, Horvátország) nálunk romlott leginkább a hazai fizetőeszköz értéke. A balti államokban, Szlovákiában, Bulgáriában, Szlovéniában már vagy euróval fizetnek, vagy képesek voltak a nemzeti fizetőeszköz értékét az euróhoz rögzíteni. Azaz az ő esetükben nem történhetett pénzromlás.

A devizahitelek kamatának alakulását az árfolyam mellett az is meghatározza, hogy milyen erős a magyar gazdaság. Ezt a pénzpiacokon egyrészt az ún. országkockázati felárral (CDS) mérik. A válság kezdete óta 105 százalékkal nőtt meg ez az érték a mi esetünkben, míg versenytársainkat nézve ez mindössze 34 százalékos növekedést jelentett. A képet az is rontja, hogy az elmúlt négy évben még képesek is voltak a környező országok javítani ebből a szempontból a helyzetükön (192,85 CDS átlagértékről 150-re csökkent), míg Magyarország esetében minimálisan növekedett is ez az érték (253-ról 255-re). Azaz a hitelek kamatát ez mindenképpen megdrágította.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.03.19 22:03

@Zodiakus: "Tolvajokkal,csalókkal soha,semmi kiegyezést "

Szerintem a gond ott van, hogy mindig másokat tartunk utolsó gazembernek...
A Jónás Könyve az egyik kedvencem itt vagyon írva: ő sem tudta, és ki választja széllyel,
mit rakott jobb-, s mit rakott balkezével?

Módfelett irigylem a letteket. Ott rendszerváltáskor meghatározták, hogy merre van az előre. Nem véletlenül tartanak ott ahol, pedig nagyobb hátrányból indultak mint mi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.03.19 21:59

@Zodiakus:
Szerintem ezt most félreérted. Elsősorban köznépi konszenzusról lenne szó egyes témákban. Természetesen ez úgy képzelhető el, hogy az adott témákban a poltikai vezetők is megegyeznek.

Ha viszont ennek tudatában írod mindezt, akkor az ország, x százaléka y százalékát és viszont letolvajozza és csalózza, bíróság elé állítaná, felkötné. Abból változás nem lesz, marad ugyanaz a dagonya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.03.19 21:50

@Abbe: Többen felvetették, hogy nemzeti közmegegyezés kellene.
-Tolvajokkal,csalókkal soha,semmi kiegyezést!Arra ott a biróság!
Nincs bocsánat,mert a HAZA NEM ELADÓ!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.03.19 21:37

@Abbe:
Akkor örülök hogy törést hozhattam ebbe a szériába, - mert bár nem érzem hogy lenne "hitem szerinti párt", de azért a fidesz áll hozzám közelebb ebből a palettából - mivel természetesen a dologról a kormány tehet. Ki más?

Ha szerinte nem ő tehet róla, akkor mondjon le, mivel nem tud kormányozni. Ha szerinte is az ő felelőssége, akkor meg tegye a dolgát.

Pontosan ugyanígy gondolkozom mindegy egyes kormány esetében. Akkor is ha valaki az ellenzék "gáncsoskodását" hozza elő, akkor is ha erről van szó. Igyekszem konzekvens maradni.

Én is örülnék ha egyre több dologban lenne közmegegyezés, és a szavaiddal élve a gőzt a munkahengerekre eresztenénk. Az ország minden szempontból sokat erősödne ezáltal.

ui.: Azért a "mi" kapcsán nem így éreztem. A névsor tisztázta volna a helyzetet :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.03.19 20:57

@rw: " de hogy miért nincs megoldás még, azt ne tőlem kérdezd!"

Sok embertől megkérdeztem ugyan ezt. Minden megkérdezett a hite szerinti ellen oldali pártot tette felelőssé a gondokért..
Többen felvetették, hogy nemzeti közmegegyezés kellene. Ezzel egyet is lehetne érteni, csak ez valahogy nem megy nekünk...Egy külhoni megbízóm mondta egyszer, hogy a magyarok azért nem tudnak foglalkozni a jövőjükkel, mert állandóan a dicső múltjukkal vannak elfoglalva.
Meg kellene próbálni egyszer, hogy mi történne az ország hajójával, ha a gőzt a munkahengerekre eresztenénk és nem a kürtre. A spanyoloknak a polgárháború pusztítása után sikerült. Hátha nekünk is menne...

Ui.: soha nem azonosítottalak sem a kormánnyal, sem a fidesszel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html