BUX
37350

Nem félünk a munkanélküliségtől - annyira

Az Ecostat felmérése szerint az elmúlt három és fél évben nem volt még ennyire optimista a lakosság. Az év elején javult a háztartások pénzügyi helyzete, és a többség a jövőt is szépnek látja.

Egerszalóki Tímea, 2006. március 30. csütörtök, 12:16

Az Ecostat lakossági konjunktúra indexe 47,3 százalékra növekedett az év első negyedévében. A bizalmi index a kisebb ingadozásoktól eltekintve 2003 közepe óta emelkedik. Az utolsó felmérés óta javult a háztartások pénzügyi helyzete, a családok kedvezőbbnek tartják az ország gazdasági helyzetét, és a munkanélküliség megítélése is pozitívan váltott.

Az Ecostat szerint a gazdasági előrejelzések és a közelmúltban hozott szociálpolitikai intézkedések hatására a lakossági konjunktúra index további javulása várható. A lakossági jövedelmek az utóbbi két évben érezhetően emelkedtek, a háztartások bevallása szerint az egy főre jutó nettó jövedelem összege az év első negyedében meghaladta a havi 61 ezer forintot, ám valamivel alacsonyabb az előző negyedévi értékénél, az év végi jutalmak és egyéb juttatások miatt. A konjunktúraindex javulásával párhuzamosan a lakosság félelme is csökkent a növekvő munkanélküliségtől. Az állástalanok számának mérséklődését több mint egynegyedük várja a következő egy évben.