A hónap eleji ajkai gátszakadás után rendelte el a környezetvédelmi államtitkár, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek vizsgálják felül az úgynevezett zagytározók engedélyét, és azok állapotát.

Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője elmondta: az ellenőrzés megállapítása szerint az országban működő valamennyi vörösiszap- és zagytározó rendeltetésszerűen működik, a kazetták oldalfalain szivárgás, repedés nem található, állapotukat folyamatosan ellenőrzik.

A Devecsert elöntő vörösiszapot ideiglenes hulladéklerakóba hordják vasárnaptól - közölte a Kossuth Rádió. Az eddig használt tározó megtelt, a bontási munkák előtt azonban még mintegy 10 ezer köbméternyi szennyezést kell eltakarítani.

Ugyan már egy hete kérték az ajkai timföldgyártól egy új lerakó kijelölését, de kiderült, hogy biztonsági okokból nem lehet új medencét nyitni. Ezért valószínűleg a megsérült kazetta közelében fogják lerakni a hulladékot, olyan területen, amit már egy kettős gát veszi körbe. Halottak napján, kegyeleti okok miatt szünetel az iszapszállítást végző teherautó-forgalom. A takarítást folytatják, az összegyűjtott iszapot azonban csak kedden szállítják majd el.

Takács Árpád ezredes közölte: Devecser 21 elöntött utcájában, a közvetlen lakókörnyezet takarításával hétfő estig végeznek, a szállítás leállta alatt üres telkeken deponálják az összegyűjtött vörösiszapos földet, és azt kedd reggeltől a már megnyitott új területre, az egy hónappal ezelőtt megsérült zagytározó X-es kazettája mellé pakolják le a teherautók.

A kárhelyszíni parancsnokhelyettes azt is elmondta, hogy Kolontáron vasárnap estig befejeződik a Táncsis utca kármentesítése.