Nem fizet az unió - elszállt a magyar költségvetés

Hiába a növekvő gazdaság, a bővülő adóbevételek, Brüsszel blokkolja az uniós támogatásokat, emiatt a költségvetési hiány már most júliusban elérte az egész évre tervezett összeget.
Papp Zsolt, 2015. augusztus 6. csütörtök, 17:17
Fotó: Napi.hu

Júliusban az államháztartás hiánya további 70,8 milliárd forinttal emelkedett, így a héthavi deficit elérte a 894,1 milliárd forintot - közölte az előzetes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A költségvetés módosítása után az idei hiánycélt 892,4 milliárd forintra emelték, vagyis a tényleges deficit már most elérte az egész évre tervezett hiányt. Az NGM közlése szerint az államháztartáson belül a központi költségvetés 953,7 milliárd forintos deficittel, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 22,9 milliárd forintot meghaladó többlettel zártak.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének deficitje 851,4 milliárd forintot tett ki ugyanebben az időszakban, a különbség elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad. A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei közel 280 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, mely egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered; másrészt pedig az Európai Bizottság által vizsgálat alá vont és egyeztetés alatt lévő tételek következménye. Ez azonban az uniós módszertan szerinti egyenleget nem befolyásolja, hiszen az év végéig esetlegesen meg nem érkező, de a Bizottságtól jogosan igényelt összegek bevételként elszámolhatóak. Eközben az uniós pénzekből tervezett beruházások - a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok - kiadásai mintegy 170 milliárd forinttal haladták meg az előző évi összeget, amely a felfutó kifizetéseknek köszönhető.

A júliusi deficit 70,8 milliárd forintot tett ki, az előző év hetedik hónapjában ez 37,7 milliárd forint volt. Az eltérés oka itt is főként a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételeinek az előző év júliusához viszonyított jelentős elmaradásában keresendő, ezeket azonban később számolja el a költségvetés. Pozitívumként értékelhető, hogy tavaly júliushoz képest lényegesen magasabban alakultak a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevételek.

Az nemzetgazdasági tárca megemlítette, de nem részletezte, hogy az Európai Bizottság a közelmúltban két magyar adót, a kiskereskedelmi cégekre kivetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánycégekre kivetett egészségégügyi hozzájárulást is felfüggesztette a vizsgálat idejére. E két tétel 30-40 milliárd forintos éves bevételtől fosztja meg a büdzsét.

A júliusi kiadásokból 50 milliárd forintot tesz ki a rendkívüli tartalék felhasználása, ebből legtöbb - összesen 29 milliárd forint - a déli határzár építésére és a menekültválsággal kapcsolatos egyéb kiadásokra ment el. A kormányzati tartalék hó végére 9 milliárd forintra apadt - vélhetően ennek feltöltéséről is gondoskodni kell az ősszel egy költségvetési módosítás keretében.

A bevételek elmaradását részben ellensúlyozhatja az Országvédelmi Alap zárolása: az alapban az idén azonban csak 30 milliárd forint van, amely lényegesen elmarad az elmúlt évek keretétől. E jelek mind arra utalnak, hogy a kormánynak lépni kell, hogy a kieső bevételeket, illetve a kiadások fedezetét biztosítsa. Ezt megteheti saját hatáskörben zárolásokkal, átcsoportosításokkal vagy a költségvetés menet közbeni módosításával.

Az NGM hangsúlyozta, hogy a hiány nagysága nem időarányos: az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket, vagyis az az év második felében csökkenni fog. Az uniós módszertan szerinti 2015. évi hiánycél pedig változatlanul a GDP 2,4 százaléka - közölte a szaktárca.

Az államháztartás hiánya július végén (milliárd forint)
2010-997,5
2011-1494,5
2012-437,5
2013-851,2
2014-851,4
2015894,1
Forrás: NGM

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

K_Toth, 2015.08.17 11:33

@krix: 2015. augusztus 8., szombat 21:52

Tudod, a "mi lett volna, ha... ?" kérdés mellett a magánnyugdíj pénztárak esetében van egy igen erőteljes, jelenre és jövőre vonatkozó kérdés/hatás. Az utóbbi 1-2 évben egyre inkább szembetűnő, hogy Orbánék "elégették" az ország tizenhárom évnyi megtakarítását. Sem az államadósság nem csökkent, sem a nyugdíj rendszer nem vált fenntarthatóvá. (Amiről egyébként Orbán a 2010-es választások előtt úgy nyilatkozott, hogy nem kell hozzányúlni a nyugdíjrendszerhez.) Orbánék csak dúlnak, de nem alkotnak. Elhitetik az emberekkel, hogy majd az állam mindent megold helyettük, holott ez messze nem igaz. Az MNYP-k felszámolása egy lehetséges nyugdíjrendszer reformot tett tönkre, és helyette semmi előre mutató változás nem történt. Még az aláírásukkal "hitelesített" vállalást sem teljesítették, hogy bevezetik az egyéni nyugdíjszámlákat.
Az MNYP-k felszámolása az egyik bizonyíték arra, hogy Orbánék folyamatosan átverik a zembereket, és semmibe veszik az állampolgárok jogait.

Ha ezt nem érted, akkor a te készülékedben van a hiba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.08.17 02:39

@matyi2010: Mi tortent kis hazug matyika? Eltuntel mint szurke szamar a kodben. Csak nem azert mert ordas nagyot hazudtal megint?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

skubidor, 2015.08.17 02:06

@krix: Ki is hagyta ezt életben? 2010-óta? 2014 óta? -- csak nem a Döbrögi Nagyságos Orbán Úr ??? -- ne a Ludas Matyikon akard 3-szor leverni! Főleg, ha a libás sztorid egy kibaszott hazudozás, nem több...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.08.08 21:59

@rigolya:

Ezt a 6 milliót honnan vetted?

http://adozona.hu/archive/20100201_szja_valtozas_2010

Szembesítelek a valósággal:
"A jövedelemadó alapjának kiszámítása szuperbruttósítással történik, vagyis az adóalapot meg kell növelni 27 százalékkal.
? Az adótábla alkalmazásában a szuperbruttó alapja 5 millió forintos mértékéig 17 százalék a felett 32 százalék."

A szuperbruttó miatt:
"A jövedelmek valós adókulcsai: 21,59 százalék 3.937.000 forintig, utána 40,64 százalék"

Ki is vezette be a szuperbruttót?
Csak nem az isteni libajnai?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.08.08 21:52

@K_Toth:

Akkor miért mondjátok folyton, hogy mennyivel jobb lett volna ha a manyup megmarad?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html