Nem fogja kitalálni, forintban mennyit érnek ezek a fura nevű pénzek

Ön tudja, hogy melyik ország hivatalos fizetőeszköze a lilangeni, a pa’anga, az ouguiya, a birr vagy éppen a lempira? És hogy ezek kábé mennyit érhetnek forintban? Megmutatjuk!
Napi.hu, 2015. július 4. szombat, 18:49
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 82. § (1) bekezdése alapján közzétette a jegybank hivatalos devizaárfolyam-lapján nem szereplő külföldi pénznemek euróban megadott árfolyamát. Ezt az euróárfolyammal beszorozva - július 3-án a hivatalos MNB-kurzus 314,41 forint volt - kijön, hogy mit ér egy-egy, adott esetben soha nem hallott valuta forintban.

Ez alapján - direkt nem megválaszolva a bevezetőben feltett kérdést - például egy arubai guilder 155,46 forintot, egy bhutáni ngultrum 4,40, egy mozambiki metical pedig 7,45 forintot ér hivatalosan.

A táblázat további érdekessége, hogy miközben az MNB jó ideje rövid o-val írja az eurót, a rendeletben - amúgy a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően - hosszú ó-val szerepel. Jó böngészést - kattintson a táblázatokra a nagyításhoz!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.07.04 22:10

az arubai gulden, az gyakorlatilag a holland gulden ,mert amikor hollandia bevezette az eurót, a holland antillákon megtartották a guldent.

az egyik legviccesebb pénz a zimbabwei dollár , mert az igen alacsony árfolyama miatt létezett egymilliárd dolláros banjegy is, amin csak apró betűkkel szerepelt, hogy federal bank of zimbabwe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html