Nem fogynak a háztartási gépek

Soha nem látott mértékben esnek vissza a háztartásigép-eladások, ezzel együtt az egész piac átalakulóban van - írja a Világgazdaság.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 08:34
Fotó:

A háztartási gépeket illetően értékesítési helyett cserepiac lehet Magyarország a jövőben - írja a Világgazdaság. Az évek óta esést mutató kereslet jelentős mértékű fellendülése azért sem valószínű, mert a haza ellátottság mértéke a legtöbb termékcsoportban elérte a 100 százalékot.

Az utóbbi hat hónapban eddig szinte soha nem látott mértékben estek vissza a háztartásigép-eladások. A kereskedelem a gyártóktól a múlt év első feléhez képest összességében 17 százalékkal kevesebbet rendelt. Növekedést csupán pár kategória volt képes produkálni, a bevétel ugyanakkor - a forintgyengülés nyomán érvényesített csaknem 8 százalékos áremelkedés következtében - a visszaesésnél kisebb mértékben csökkent.

Az optimista becslések szerint is legfeljebb 900-950 ezer nagy háztartási gép találhat idén gazdára Magyarországon, ami jelentősen elmarad a 2006-ban eladott 1,6 milliótól - emlékeztetett az azóta bekövetkezett piaci lejtmenetre Gerő László, a Candy Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a válság elmúltával sem lehet reálisan arra számítani, hogy a kereslet ismét felfut a három évvel ezelőtti szintre.

A kelet-európai régió fejlettebb piacain - mint például Csehországban és Szlovákiában - is hasonló a helyzet, így a vállalatok átalakítással, karcsúsítással védekeznek, s általában egy országban oldják meg régióbeli tevékenységük koordinálását.

HOZZÁSZÓLÁSOK