Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A társaság az orvostechnikai eszköznek nem minősülő Itch Stopper nevű viszketésgátló termoterápiás készülékét ugyanis úgy reklámozta, hogy az nagyon hatásos a pikkelysömör, ekcéma, dermatitisz, herpesz kezelésére. Ezzel szemben - hangsúlyozza a GVH határozata - a vállalkozás által benyújtott klinikai vizsgálatban feltüntetett eredmények nem alkalmasak a gyógyhatás-állítások bizonyítására.

Sok orvos reménykedik abban, hogy a jövőben szaporodhatnak a hasonló határozatok. Hiszen - mint azt a versenyhivatal is kimelei - az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő emberek vagy azt megelőzni szándékozó személyek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra. A hatósági fellépés legalább a nagyobb reklámmal ajánlott termékeknél tartanák üdvösnek.

A csak a hagyományos orvoslásban hívők szinte minden alternatív gyógymódnál szükségesnek látnák, hogy egy ilyen eljárás keretében kelljen a szolgáltatást kínálóknak klinikai viszgálatokkal bizonyítaniuk a hatásosságot. A napjainkban  a legnagyobb "slágernek" számíti biorezonancia esetében például - állítják egybehangzóan az orvosok - egyáltalán nincs bizonyíték az ezt kibocsátó berendezések jótékony egészségügyi hatására.