Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

El kell azon gondolkodni, a demokratikus pártoknak szabad-e olyan versenyben részt venniük, melyen az egyik induló százméteres síkfutásban, a másik száztíz méteres gátfutásban áll rajthoz - mondta az egyetemi tanár Ujhelyi Istvánnal (MSZP) közösen egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján. "Világosan meg kell mondani: csinálhatok választási eljárási törvényt magatoknak, de az a tiétek, egyétek meg, nem veszünk részt benne" - fűzte hozzá.

Őrült politikai kockázatai vannak, ha egy választáson csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik indul, de ez még mindig tisztább helyzet, mintha valaki odaáll pofozógépnek - fogalmazott a professzor.

Amennyiben a demokratikus, szabad, az esélyegyenlőségre, a jóhiszemű joggyakorlásra tekintettel lévő szavazás lehetősége meghiúsul, azzal Magyarország kiírja magát a komolyan vehető jogállamok sorából, annak minden gazdasági következményével - hangsúlyozta Kolláth György.

Ujhelyi István az MTI-nek nyilatkozva, Kolláth György választásoktól való távolmaradással kapcsolatos felvetéséről elmondta, ennek lehetőségét két hónappal ezelőtt diplomaták körében már említette. Ez nagyon komoly megütközést keltett, de nem a mondandó maga, hanem annak a súlya - tette hozzá. Az Országgyűlés szocialista alelnöke a politika gyakorlati szempontjából is egyetért a Kolláth György által alkotmányjogászként előadott érvekkel. "Olyan versenyen elindulni, ahol mi csak legitimizálunk egy antidemokratikus intézményrendszert, ez megfontolandó" - tette hozzá.

A politikus úgy véli, a demokratikus pártoknak annál erőteljesebb eszközökre van szükségük, mint, hogy a parlamentben a hajnal kettőkör tartandó vitában három percben elmondják, nem tetszik az új jogszabály.