Nem ingyenkölcsön a nulla százalékos THM

„Miért kell a futamidő végén még százezreket fizetni, mikor már minden törlesztőrészletet befizettem?”
NAPI Online, 2006. március 21. kedd, 09:54
Fotó:

A teljeshiteldíj-mutató (THM) a konstrukciótól függően torzít, és a költségek közül sem mindegyiket foglalja magában - írja a Magyar Hírlap. A THM csak a hitelfolyósításig megfizetendő díjakat foglalja magában, az esetleges késedelmi kamatot, az előtörlesztési, az átutalási és a biztosítási díjat nem, a kecsegtető kölcsön tehát távolról sem ingyenes.

Az egy évnél rövidebb lejáratú hiteleknél a számítás jelentősen túlbecsüli a költségeket - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél ez típuspanasz. A teljeshiteldíj-mutatóba nem beszámított tételek: késedelmi kamat, futamidő meghosszabbításának költsége, olyan fizetési kötelezettségek, melyek a szerződésben vállaltak nem teljesítéséből származik, biztosítási és garanciadíjak, átutalási díjak.

A PSZÁF tavaly január óta ellenőrzi, hogy a pénzintézetek betartják-e a THM-számításra vonatkozó szabályokat, de komolyabb problémával még nem találkoztak. Tény, hogy néhány bank a devizában nyújtott hiteleinél olyan THM-et tüntet fel, amely azt feltételezi, hogy az ügyfél devizaszámláról törleszt. Ilyen esetben az átváltási jutalékot és az árfolyam-különbözetet nem számítják be a mutatóba. Ugyancsak problémát jelentenek az éven belüli hitelek, mivel a szolgáltatók sok esetben kétféle teljeshiteldíj-mutatót is feltüntetnek, arra hivatkozva, hogy a törvényileg szabályozott számítás torzít.

HOZZÁSZÓLÁSOK