A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Nem sokat tisztult a kép azóta, hogy a parlament megszavazta: az állam átvállalja az önkormányzatok adósságállományának bizonyos részét. Az ötezer főnél kisebb települések ügye viszonylag gyorsan lezárul, a menetrend szerint december 12-ei zárással kell meghatározni az adósságállományt, az adatokat pedig a következő néhány napban kell továbbítaniuk az államkincstárnak. A kincstár gondoskodik arról, hogy a hitelező pénzintézetek december 28-ig megkapják a tartozásokat.

Ezen nem is volt nagy szervezni való, hiszen egyrészt nem ez a tétel jelenti a legnagyobb gondot, másrészt az adósság összetétele se bonyolult. A nagyjából 95 milliárd forint, amelyen 1758 önkormányzat osztozik, folyószámlahitel − ezért fontos, hogy az idén lejáró tartozásokat év végéig ki lehessen egyenlíteni.

A maradék 198 önkormányzat helyzetének kezelése lesz igazán költséges és bonyolult − lényegében egyedi megállapodásokat kell majd kötni −, ráadásul bónuszként Budapest is belép melléjük. A főváros esetében is 40 százalékos adósságátvállalásról lesz szó a Magyar Hírlap információi szerint; itt egyrészt jó a helyzet, mert Budapestnek nincs lejárt hitele, sem rövid lejáratú kölcsöne. Másrészt azonban a hosszú távú, szinte kizárólag fejlesztésre és beruházásra felvett hitelek összege 172 milliárd forint volt a tavalyi költségvetés szerint, emellett 54 milliárd forint nem banki rövid távú tartozás nehezíti a főváros gazdálkodását, ennek több mint fele szállítói tartozás. Ha a 172 milliárdos tétel 40 százalékát átvállalja az állam − nem tudni, milyen megállapodás fejében −, akkor ez 66 milliárd forinttal dobja meg az anélkül 612 milliárdos végösszeget.

A majd 200 nagy önkormányzat összesen több mint 500 milliárd forint átvállalandó tartozásáról egyelőre igen lassan indultak meg a tárgyalások. Budapesttel a jövő héten kezdi meg a tárgyalásokat a kormány, s a megyei jogú városokkal is le-leültek már. A többi kisebb város azonban egyelőre vár. Engem még senki sem keresett meg − mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzati Szövetség elnöke. A polgármester a részletekről semmit sem tud, sőt ő is a sajtóhírekből tájékozódik − ezek szerint márciusra lehet majd tudni, pontosan mit visz és milyen feltételekkel az állam.

Ez a határidő eléggé megnehezíti az önkormányzatok dolgát, hiszen addigra már rég készen kell legyen a költségvetés, a megállapodás hiányában azonban nem nagyon tervezhető a kiadási oldal. Az adósságok átvállalását összességében nem úgy kell tekinteni, hogy akkor 2013-tól az önkormányzatok az adósságszolgálatra szánt összeget luxuskiadásokra tudják fordítani. Gödöllő például az idén az új forráselosztásban arányosan 200 milliárddal kevesebb támogatást kap − a kisebb támogatás egyértelmű, hiszen több feladatot is visszavett az állam, ám még ehhez képest is kevesebb a pénz. Vagyis az adósságszolgálaton megspórolt pénzt e lyuk befoltozására használhatja a város. Az adósság maga − de legalábbis jelentős része − eleve abból keletkezett, hogy az évek során egyre több feladat elvégzésére nem kaptak arányosan többet az önkormányzatok, ezért hitelt kellett felvenniük. Most lényegében ezt a költséget vállalja át az állam.