Az első hét hónapban 1,718 millió külföldi vendég 4,962 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 13, a vendégéjszakák száma 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A tíz legjelentősebb küldő ország közül Ausztria és Csehország kivételével mindegyiknél visszaesést regisztráltak a vendégszámok tekintetében. Nagy-Britannia esetében a vendégéjszakák számában jelentős, 28 százalékos volt a csökkenés. Az Egyesült Államokból érkező vendégek - akik jelentős szerepet töltöttek be a külföldivendég-forgalomban - 30 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt (33 százalékkal).

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 2,186 millió belföldi vendéget és 5,233 millió belföldivendég-éjszakát jelentettek, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt 7 százalékkal csökkent.

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 29 százalék. A szabadidős céllal történő utazások 12 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. 2009. január-júliusban a szállodai vendégforgalom 39 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult.

Az év első hét hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 41 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák júliusban 61, a négycsillagos házak pedig 58 százalékos foglaltságot értek el.

A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma az első hét hónap során 11, illetve 15 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A vendégforgalom visszaesése valamennyi turisztikai régiót jellemezte.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 124 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2009. január-júliusban, az összes bevétel folyó áron 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábban mért értéktől. Júliusban a szálláshely-szolgáltatás általános forgalmi adója 20 százalékról 18 százalékra csökkent, ezért a szállodák júliusi nettó átlagára 9,6 százalékkal, a bruttó pedig 7,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A négy- és ötcsillagos, ezen belül a wellness- és apartmanszállodák, illetve ifjúsági szállók kapacitása gyarapodott, a többi szálláshely esetén ezzel szemben csökkenés volt tapasztalható az előző évhez képest. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken júliusban közvetlenül 31 ezer főt foglalkoztattak, amely 6 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt évben.