Nem jut pénz innovációra?

A költségvetés tervezete szerint jövőre nem jut állami támogatás innovációra - írja a Világgazdaság. A szakma elfogadhatatlannak tartja a terveket.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 09:02

A Világgazdaság értesülései szerint a 2010. évi költségvetés tervezetében innovációra az előterjesztő a jogszabály szerint esedékes 25 milliárd forintos állami támogatás helyett nulla forintot javasol.

A Magyar Innovációs Szövetség, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Biotechnológiai Szövetség, a Magyar Gépjárműipari Szövetség, valamint a Menedzserek Országos Szövetsége szerint ez az intézkedés hosszú évekre megbénítaná a magyar innovációs rendszert. Az állami támogatás elmaradása esetén ugyanis a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásai már a leszerződött projektek finanszírozására sem lennének elegendőek, új pályázatok kiírásáról pedig természetesen szó sem lehetne.

A szakmai szervezetek szerint egyébként a kormány az innovációs alap megalapítása óta sosem teljesítette maradéktalanul befizetési kötelezettségét.

Tovább korbácsolja a szakmai szervezetek kedélyét, hogy a kormány évek óta összesen 55 milliárd forintot zárolt, és várhatóan az idén sem fizetik ki a szerződések szerint időarányosan járó támogatásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK