Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a választások miatt "pumpálják a lufit", a jövő év után újra visszatér a magyar gazdaság a félszázalékos növekedéshez, valamint a fenntarthatatlan adósságpályához és finanszírozhatatlan nyugdíjrendszerhez - véli a volt kormányfő. Véleménye szerint a paksi erőműbővítés pedig különösen fenntarthatatlan: olyan áramot állít majd elő az erőmű, amelyre az országnak nem lesz szüksége, mindezt a jelenlegi árszint duplájáért. A 3000 milliárd forintos hitel felvétele pedig finanszírozhatatlan. Mindezek mellett a megoldás ellenkezik az energiafüggetlenség elvével is.

"Már egy éve mondom, hogy  az erőltetett rezsicsökkentésnek meglesz a böjtje, de azt nem gondoltam volna, hogy ezt az árat az unokáink is fizetni fogják" - mondta Bajnai, aki szerint az olcsó gázforrások megtartása lehet a paksi megállapodás valódi oka.

Nem kell a németeknek az olcsó magyar atomáram

Európai zöld "New Dealre" van szükség ahhoz, hogy a kontinens gazdasága kilábaljon a válságból és újra versenyképes legyen. Ennek alapja a megújuló energiaforrások használata, az energiahatékonyság, valamint az energiafüggetlenség - mondta Reinhard Bütikofer, az Európai Zöld Párt (European Green Party) társelnöke, európai parlamenti képviselő.

Ne higgyenek olyan pletykáknak, miszerint a Paks II-re vonatkozó magyar-orosz ügylet mögött valamiféle német érdek állna, miszerint az olcsó magyar áramra szüksége lesz majd a német gazdaságnak - fogalmazott a politikus. Ebből egy szó sem igaz - hangsúlyozta. Ha a németeknek valamiért mégis kellene áram, azt megvennék közvetlenük az orosz erőművekből - de nem kell - tette hozzá.

A szocialisták inkább az energiatakarékosságra tennének

Az MSZP szerint az ország összes épületének korszerűsítéséhez évi 160-230 milliárd forintra van szükség 2024-ig - jelentette ki Szabó Imre volt zöldminiszter, az MSZP képviselője. Évi mintegy 25 milliárd forintba kerülne a párt által javasolt közösségi erdőgazdálkodás kialakítása. Mindennek finanszírozása pedig megoldható az értesíthető állami kvóták utáni bevételből, valamint a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló uniós forrásokból.

Az ellenzéki párt szerint a paksi erőmű élettartamának meghosszabbítása szükséges, de hosszú távon korlátokhoz kell kötni az atomenergia felhasználását, és a hagyományos erőművek helyett egyre inkább a helyi, megújuló energián alapuló erőművekre kell építeni a hálózati rendszert. Támogatjuk, hogy a paksi bővítésről népszavazás döntsön - mondta Szabó.