Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte: az idén májusban 9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított és kiigazítatlan adatok szerint egyaránt. Az előző hónappal összevetve 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Márciusban havi összevetésben 10,6, áprilisban 10,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás a nyers adatok szerint, azaz májusban kissé lassult a növekedés.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője elmondta: májusban az ipari termelés 9,6 százalékos növekedése ugyan kicsit lassult az előző hónapokhoz képest, de ez nem az a mérték, ami miatt aggódni kellene. A számok alapján látszik, hogy az elkezdődött kedvező folyamatok az iparban folytatódtak, a trend nem változott - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az előzetes számok alapján a háttérfolyamatokról még sok minden nem derül ki.

Ugyanakkor az előző hónapokban is látszott, és a részletes adatok ezt várhatóan megerősítik májusban is, hogy a járműipari kiemelkedő teljesítménye mellett más alágazatokban is élénkülhetett a növekedés. A Buda-Cash Brókerház elemzőjének várakozásai szerint ez a lendület a következő hónapokban is kitarthat, az év vége felé fog kissé csökkenni. Az év egészét tekintve az idén a 6-7 százalék közötti éves növekedés várható az iparban.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: a havi bázison regisztrált csökkenés negatív meglepetés, mivel arra számítottak, hogy a dinamika pozitív tartományban marad. Mindemellett az ipari termelés havi adatait jelentős változékonyság jellemzi, ezért egy hónap adatából nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni - vélekedett. A beszerzésimenedzser-index - bár csökkent az elmúlt hónapokban - továbbra is a növekedési küszöbérték felett van, a bizalmi indikátorok historikusan magas szinten állnak, emellett pedig az áprilisi megrendelés-állomány is közel 20 százalékos emelkedést mutat - fűzte hozzá.

Komoly trendfordulót egyelőre nem látni, azonban az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása jelentős kockázatot hordoz az ország exportpartnereinek növekedését tekintve, ezért fontos figyelemmel kísérni a német gazdaságra vonatkozó konjunktúra-indikátorokat. Ezek bár mérséklődtek az elmúlt időszakban, de szintjük továbbra is historikusan magas. Az ING Bank számításai szerint a hazai ipar éves növekedése meghaladhatja a 8 százalékot.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta, hogy az előző hónapok folyamatos pozitív meglepetéseit követően májusban a várt alatti teljesítményt mutatnak az ipari statisztikák. A havi visszaesés ellenére az éves növekedési ütem azonban még mindig impozáns. Ugyancsak kiemelte, hogy egy hónap kedvezőtlenebb adataiból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Az elmúlt hetek adatközlései - így a kiskereskedelmi forgalom vagy a beszerzésimenedzser-index - azonban véleménye szerint arra utalnak, hogy a következő hónapokban a gazdasági aktivitás valamelyest veszíthet lendületéből. A második negyedév még robusztus GDP-bővülést hozhat, az év további részében azonban - részben a bázishatás miatt- a 3 százalék feletti GDP dinamika valószínűleg nem tartható - mondta. A CIB Bank éves átlagban 6,5 százalékos növekedést vár az iparban.