Nem kell Kaliforniának a hungarikum

Kaliforniában júliustól ezer dollárral büntetik azt a vendéglőst, aki hízottliba- vagy kacsamájat tartalmazó ételt kínál. A magyar libamáj export évi 1200 tonna felett van.
Hőnyi Gyula, 2012. július 7. szombat, 16:09
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Nehezen lehetne napirendre térni a kaliforniai hízottliba- és kacsamájfogyasztás júliustól érvényben levő tiltása felett, ám közvetve aligha érinti a magyar exportőrök piacát. Még az sem biztos, hogy az amerikai szövetségi állam szigora miatt Európában árutöbblet alakulna ki, ami lefelé nyomná az árakat − mondta el lapunknak Lasits Miklós, a Baromfi Terméktanács Kacsa- és Lúdszövetség titkára −, de közvetve elképzelhető, hogy lesz hatása a teljes piacra. Ám nem szabad elfelejteni, hogy a hízott májnak − amit általában a libamájjal azonosítanak − továbbra is megvan a maga kultúrköre, ahol tudják, hogyan kell elkészíteni és élvezeti értéke miatt fogyasztják.

A világ két végén tiltották be a máj valamilyen formájának felszolgálását július első napjától. Kaliforniában immár ezerdolláros büntetéssel néz szembe az a vendéglős, aki hízottliba- vagy kacsamájat tartalmazó ételt kínál. A törvényt a tömés okozta fizikai és pszichikai stressz ellen fellépő állatvédők harcolták ki, hatályba lépését libamájdőzsölés előzte meg Kaliforniában. Japánban viszont ételmérgezések miatt tiltották be az ott csemegének számító nyers marhamáj feltálalását. A vendéglősök várhatóan félig sült marhamájat tartalmazó újdonságok felszolgálásával fogják megkerülni a szabályt.

A libamájra egy ideje rájár a rúd, a szélsőséges állatvédők folyamatosan támadják a libahizlalókat. Ezek a szervezetek akkor jutnak pénzhez, ha képesek nagy sajtóvisszhangot generálni, elsősorban ez mozgatja a libamájellenes döntéseket. A hízott májat már a vezető brit gasztronómiai szakemberek is egészségtelen, zsíros ételnek állítják be, ami hosszabb távon kiírhatja a szakácskönyvekből a libamájrecepteket. A kacsatartók viszont akár még örülhetnek is, hiszen egyre gyakoribb − a magyar gasztronómiában is −, hogy a libamájat a kevésbé hízott kacsamájjal váltják ki, csak mert egészségesebbnek gondolják. Az sem mellékes viszont, hogy nem az angolszász országokban erős a libamájfogyasztás, így a kaliforniai szigor egyelőre nem az eladások csökkenésével okoz fejtörést, inkább azzal, hogy a döntés ragályossá válhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2012.07.08 14:40

@VoIe: Ugyan már, biztos, hogy nem gondoltam semmi ilyesmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2012.07.08 09:55

@aleva: "A libamájat külön adják el."

te biztos azt gondolod, hogy ezt eddig csak te tudtad :)

Ettol fuggetlenul ha kissebb a maj, akkor kevesebbet kapnak erte. Vagyis a maj/liba arany kevesebb, ezert a haszon/liba arany is kevesebb. Kacsaknal ugyan ez.

Libamajat amugy eleg sokat ettem, szerencsere nem volt problema kifizetni a csaladnak, hogy legyen ilyen is az asztalon. Zsirjaban nagyon jo hidegen, de imadom sutve is, magyarosan, etteremben eleg sokat ettem. Sajnos a legtobb etteremben libamaj cimen kacsamajat adnak, de az is nagyon finom, ezert nem erdekelt tulsagosan a csalas.

Kaliforniaban pedig csirkemajat se nagyon esznek, nem lesz tul nagy ervagas ez a magyar exportnak. Amcsik ugy altalaban amugy is a bbq marhabordat eszik, amit meg a magyarok nem, szoval 1:1.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.08 09:29

Kalifornia megtámadta Magyarországot.
Várom a hadüzenetet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.07.08 08:55

Szögezzük le - állatkínzás és punktum...a májuk fenséges..ez is punktum
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.07.08 08:39

@VoIe: A libamájat külön adják el. Itthon 7.000,-Ft/kg ahol egyáltalán kapni lehet. Egy fiatal pecsenyeliba zsigerelve 4-5 kg lehet 5.000,- Ft körül van. A hízott kacsa/liba/májat a közönségessel egy napon nem lehet említeni sem, ha az jól van elkészítve. Édesanyám annak idején saját zsírjában sütötte fokhagymásan. Hidegen a zsírral megkenve a kenyeret vékonyan rászeletelve a májat különleges csemege. Sózni csak utólag, ha már megsült. Egy hízott libamáj 1 kg körül van, hízott kacsamáj 30-40 dkg tud lenni. Ínyenceknek melegen ajánlom, a hotdogzabáló kaliforniaiak meg csak egyenek hotdogot, ha nekik jó az is. Meg az "állatvédők" is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html