BUX
38512

Nem kizárt a 300 forintos euró és a két számjegyű alapkamat?

A világszerte erősödő kamatemelési várakozások, a küszöbön álló izlandi valutaválság és a rossz fundamentumok miatt cseppet sem megnyugtató a magyar fizetőeszköz helyzete. Szakértők szerint szélsőséges esetben az euró árfolyam elérheti a 300 forintos szintet, az alapkamat pedig a két számjegyű tartományban köthet ki.

Csernátony Csaba, 2006. március 29. szerda, 13:27

Magyarország szempontjából tragikusak a tegnap megismert adatok - mondott sommás véleményt a világban kedden megjelent adatokról Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. Kezdődött azzal, hogy a német Ifo gazdaságkutató intézet közölte, 15 éves csúcsra emelkedett az üzleti bizalmi index értéke. A német gazdaság felpörgésére utaló jelek alapján az erősödtek a kamatemelési várakozások az eurózónában, sokak szerint az Európai Központi Bank már a közeljövőben emeli a kamatot. Emellett az monetáris bázis gyorsuló növekedése az eurózónában, illetve a hitelfelvétel meglódulása is erősíti a kamatemelési várakozásokat. Később jött Amerika: elsőként az derült ki, hogy a Conference Board gazdaságkutató intézet által számított fogyasztói bizalmi index értéke márciusban jóval magasabb lett a vártnál, 107,2 ponttal négyéves csúcsra emelkedett, majd következett az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése. A sorrendben tizenötödik szigorítással 4,75 százalékra emelkedett az amerikai irányadó kamat - ez egyébként nem volt váratlan, a piacok számítottak az erre. A rosszabb hír, hogy a lépéshez fűzött kommentárjában Ben Bernanke, a Fed elnöke világossá tette, hogy újabb kamatemelésre lesz szükség az inflációs nyomás erősödésének kockázata miatt. Így biztosra vehető, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága május 10-én újabb 25 bázisponttal 5 százalékra emeli a kamatszintet. Ezt már árazzák is a piacok, ami a kötvény és részvények leértékelődéséhez vezet/vezetett. Suppan jelezte: az amerikai tízéves kötvényhozam a kamatemelési várakozások erősödése nyomán áttörheti a lélektani határnak tartott 5 százalékos szintet, ez pedig igen heves reakciókat válthat ki a feltörekvő piacokon. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a 4,8 százalékos szint már elesett. A szóban forgó instrumentum hozama ugyanis 8 bázispontos emelkedéssel 4,81 százalékra emelkedett.


A forintárfolyamra nézve az említett események mindenképpen kedvezőtlenek. A kamatemelési hullám tőkeátrendeződés mehet végbe, vagyis a külföldi befektetők inkább a fejlett piacokba invesztálnak, a magyar kockázati prémium nem elegendő számukra. A legrosszabb, szélsőséges esetben akár 300 forintig is elszaladhat az euró árfolyama. A portfolio.hu összefoglalójából is ez derül ki: a CNBC tévécsatorna egyik műsorában tegnap azt ecsetelték, hogy technikai alapon minden további nélkül 300 forintig szaladhat az eurókurzus, vagyis már Amerikában is téma a forint. Suppan szerint a 300 forintos euróhoz több tényező egybeesésére van szükség. Egyrészt a fejlett piaci kamatemelések mellett egy esetleges, a piaci pletykák szerint küszöbön álló izlandi valutaválság elsőként a forintot ránthatja magával, a magyar fundamentumok ugyanis a legrosszabbak a régióban. Ráadásul a konvergenciaprogramunk sem hiteles, az államháztartási és a folyó hiány pedig az eget verdesi. Másfelől ha módosítani kellene a büdzsét, s a kormány nem kezd hozzá a reformokhoz, nem áll elő egy hiteles euróbevezetési tervvel, akkor szintén jöhet a fekteleve. Ezek együttes hatásaként egyenesen borzasztó helyzet alakulhat ki. Előfordulhat, hogy forint elszakad a régió több devizájától, nem lesznek befektetők, akik állampaíprokat vásárolnának. Így akár a Magyar Nemzeti Bank brutális kamatmelésre kényszerülhet, akár két számjegyű kamatszint sem elképzelhetetlen.


A régió többi országát nem, vagy jóval kevésbé érintené egy ilyen piaci helyzet, Csehországban és Szlovákiában rendben van a gazdaság, s a konvergenciaprogramokkal sincs gond. Más tészta Lengyelország, a zloty hazája ugyanis a bizonytalan belpolitikai miatt nem nyugodhat meg teljesen. Egy biztos, a magyar gazdaság a legsérülékényebb, az irdatlan magas külső finanszírozás és a magas államháztartási deficit miatt.


Ha nem következik be a felvázolt "szuperpesszimista" forgatókönyv, akkor esély van arra, hogy nem zuhan jelentősen a forintkurzus, mindazonáltal középtávon a jelenleg 6 százalékon lévő alapkamat emelését nem lehet elkerülni: Suppan szerint legkésőbb a harmadik negyedévre annyira leszűkül a kockázati prémium, hogy muszáj lesz szigorítani.


Az inflációs célok miatt tartósan 270 forint feletti eurókurzus esetén kell aggódni, s nem szabad megfeledkezni az olajár emelkedéséből fakadó inflációs nyomásról sem. A jegybank ugyanakkor nem elsősorban az inflációs veszélyek miatt emelné a kamatot, hanem azért, hogy visszacsábítsa az esetleg távozó befektetőket, akik könnyen elfordulhatnak a piactól. Suppan szerint tulajdonképpen már 2003-ben elvesztettük a piac bizalmát, az invesztorok azóta csakis a hozamhéségüktől vezérelve tevékenykedtek a magyar piacon.