BUX
37713

Nem lenne szerencsés az euróról szóló népszavazás

Londoni feltörekvő piaci elemzők nem tartják jó ötletnek, hogy Magyarországon véleménynyilvánító népszavazást tartsanak az euró bevezetéséről.

NAPI Online, 2006. március 20. hétfő, 13:45

Az euróreferendum lehetőségét Gyurcsány Ferenc kormányfő vetette fel, s mindkét nagy párt támogatja. Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint politikai bizonytalanságot vezethet a népszavazás. Mint mondták, az ötlet a választási kampány része.

A Goldman Sachs szakértői úgy vélik, "nem világos", hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek mi a szándéka a (véleménynyilvánító) euróreferendummal. A ház szerint 2008-ban már túl késő lenne elkezdeni a felkészülést a 2010-es eurócsatlakozásra, és a 2010-es belépési dátum megszavazása "nem fogja azt hirtelen elérhetővé tenni". Nehéz elképzelni, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) elnézőbb lenne, csak azért, mert a magyar közvélemény támogatja a 2010-es időpontot - áll a Goldman Sachs jelentésében.

A világ egyik legismertebb pénzügyi szolgáltatójaként számon tartott cég a múlt héten közölte, az euróövezet bővítési kilátásairól Londonban kiadott, húszoldalas külön jelentésében azt írta: az EKB valószínűleg még sokkal szigorúbban fogja érvényesíteni a maastrichti feltételrendszert az euróövezetbe belépni szándékozó új EU-tagországok esetében, mint az alapító tagok felvétele idején, ezért például Magyarország és Lengyelország nem számíthat arra, hogy ebben az évtizedben felvételt nyer a valutaunióba, amely "egyáltalán nem is látja szívesen" az új EU-tagokat.